Rusya'da ABD yaptırımlarına cevap hazırlığı

Rusya'da ABD yaptırımlarına cevap hazırlığı
Washington'un yaptırım kararlarına Rusya pek çok kalemde ithalat ve ihracatı da yasaklayan geniş kapsamlı bir yasa tasarısıyla cevap vermeye hazırlanıyor.

Rus milletvekilleri, Washington'un Rusya karşıtı  yaptırım kararlarına cevap olarak, ABD'den pek çok kalemde ithalat ve ihracatı da  yasaklayan geniş kapsamlı bir yasa tasarısını parlamentonun alt kanadı Duma'ya sundu.

Duma'nın internet sitesinde yayımlanan tasarı, ABD ile atom, uçak  sanayi, roket motoru sanayisi alanlarında iş birliğinin durdurulmasını içeriyor.

Amerikan tarım ürünlerinin yanı sıra alkol ve tütün ürünlerinin de  Rusya'ya ithalatına yasak getirmeyi öneren tasarı, ABD vatandaşlarının Rusya'da  istihdamına yönelik sınırlama ve yasaklamalar da getiriyor. Yasaklamalar, kişisel  kullanım için mal ithalatını ise kapsamıyor.

Tasarının yasalaşabilmesi için Rusya Parlamentosunun alt kanadı  Duma'da ve parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi'nde kabul edilmesi ve  ardından da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in onayından geçmesi gerekiyor.

ABD Hazine Bakanlığı, geçen hafta 7 Rus iş adamı, bu kişilerin kontrol  ettiği 12 şirket, 17 üst düzey Rus hükümet yetkilisi, Rus devletine ait bir silah  ticaret şirketi ve ona bağlı bir bankayı yaptırımlar listesine dahil etmişti.