Rusya’da ilk İngiliz varyantlı korona virüs vakası saptandı

Rusya’da ilk İngiliz varyantlı korona virüs vakası saptandı
Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) Başkanı Popova, Rusya’da korona virüsün ‘İngiliz’ varyantını taşıyan ilk vakanın saptandığını duyurdu.

Rospotrebnadzor Başkanı Anna Popova, Rossiya 1 televizyonuna demecinde korona virüsün ilk başta İngiltere’de tespit edilen ve oldukça bulaşıcı olan türünün, İngiltere’den dönen bir grup Rusya vatandaşına tetkik yapıldığı sırada saptandığını belirtti.

‘Kasım sonlarından 22 Aralık’a kadar İngiltere’den Rusya’ya gelen 7 bin yolcunun arasından 32’sinde Kovid-19 saptandı’

Popova, Kasım sonu ile ülkeler arasındaki uçuş seferlerinin askıya alındığı 22 Aralık’a kadar İngiltere’den Rusya’ya gelen 7 binden fazla yolcunun arasından 32’sinde Kovid-19 saptandığı bilgisini verdi.

Rus yetkili, “Kasım sonundan (İngiltere ile) uçuş seferlerinin askıya alındığı 22 Aralık’a kadar İngiltere’den Rusya’ya 7 binden fazla yolcu geldi, yoğun tarama sayesinde gelenlerin arasından 32 kişide virüs saptandı” diye konuştu.

Aralık ortalarında yeni tip korona virüsün (SARS-CoV-2) İngiltere’de yeni bir mutasyonunun tespit edildiği öğrenilmişti. Uzmanlar, İngiltere'de tespit edilen yeni korona virüs mutasyonunun daha kolay bulaşabildiğini teyit etmiş ve halka yeni türe karşı daha temkinli olmaya çağırmıştı.

Ön tahminlere göre korona virüsün yeni varyantının normalden yüzde 70 daha bulaşıcı olabileceği yönündeki tahminlere rağmen, bu türün daha yüksek bir ölüm oranına veya hastalığın daha şiddetli seyrine neden olduğunu doğrulayan herhangi bir bilgi yok.