Rusya’dan ABD için nükleer füze iddiası

Rusya’dan ABD için nükleer füze iddiası
Rusya Savunma Bakanlığı, INF Anlaşması’ndan çekildiğini açıklayan ABD, son 2 senedir anlaşma kapsamında üretimi yasaklanan orta menzilli füzeleri üretme hazırlığında olduğunu iddia etti. NATO ise, ABD’nin anlaşmadan çekilme kararını destekledi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması INF'den ayrıldığını duyuran ABD'nin iki senedir, anlaşma kapsamında üretimi yasaklanan orta ve kısa menzilli füzeleri üretme hazırlığında olduğunu öne sürdü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı (INF) askıya aldıklarını açıklamıştı. Putin ayrıca, ilgili bakanlıklara ABD ile silahsızlanma konuşmalarına başlamamalarını söylemişti.

TRUMP RUSYA'YI SUÇLADI, 6 AY MÜHLET VERDİ

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin INF Anlaşması'ndan çekilmesini, "Rusya'nın uzun zamandır süren ihlallerine" bağlayarak Moskova'yı suçladı.

ABD'nin, 2 Şubat'tan itibaren INF Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini artık yerine getirmeyeceğini vurgulayan Trump, Rusya'nın yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde 6 aylık sürecin sonunda anlaşmadan tamamen ayrılmış olacaklarını belirtti.

NATO’DAN INF AÇIKLAMASI

Amerika Birleşik Devletleri’nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekildiğini açıklamasının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun Avrupa kıtasına kara konuşlu füze yeni nükleer füzesi taşıma niyetinde olmadığını açıkladı.

Stoltenberg açıklamasında, "Rusya'nın yaptıklarına aynı şekilde cevap vermemiz gerekmiyor. Ancak güvenilir, etkili ve caydırıcı gücümüzü sürdürmekten de emin olmak zorundayız." diye konuştu.

Stoltenberg ayrıca Twitter hesabından paylaştığı mesajda, Rusya'nın INF Anlaşması'nı ciddi bir şekilde ihlal ettiğini belirterek, "NATO, ABD'nin INF Anlaşması'nı askıya alma ve çekilme kararını güçlü bir şekilde destekliyor." açıklamasını yaptı.

AVRUPA, ABD'NİN KARARINA ENDİŞELİ

ABD'nin, anlaşmadan çekilmek için Moskova'ya verdiği sürenin dolmasına iki gün kalırken, anlaşmanın iptal edilmesinin Avrupa'nın güvenliğini tehlikeye sokacağı dillendiriliyor.

Moskova'nın "çok tehlikeli bir adım" olarak nitelendirdiği bu kararın, yeni bir silahlanma yarışına yol açacağı ve bu yarıştan en fazla Avrupa'nın etkileneceği iddia ediliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, anlaşmanın, Avrupa güvenliği ve istikrarı için önemine vurgu yaparken, Almanya Başbakanı Angela Merkel, anlaşmanın iptal edilmesi olasılığından duyduğu endişeyi dile getirerek, çekilme sürecinin ertelenmesi çağrısında bulundu.