Rusya'dan Atatürk'lü Ayasofya çıkışı!

Rusya'dan Atatürk'lü Ayasofya çıkışı!
Tartışmaların sürdüğü Ayasofya ile ilgili bir çıkış da Rusya'dan geldi. Rus Ortodoks Kilisesi Dış Kilise İlişkileri Dairesi Başkanı Volokolamski İllarion Atatürk'ün Ayasofya konusundaki politikasını övdü ve "Herkesi barıştırmak için bu adımı attı" dedi.

Cami olarak ibadete açılması Türkiye'de gündem maddelerinden biri haline gelen Ayasofya ile ilgili tartışmalar, Hristiyan dünyasında da yakından takip ediliyor.

Rus Dışişleri Bakanlığı, "Ayasofya’nın statüsüne ilişkin bir kararda, dünya için öneminin göz önünde bulundurulmasını umuyoruz" ifadelerini kullandı. 

"HERKESİ BARIŞTIRMAK İÇİN BU ADIMI ATTI"

Öte yandan, Rus Ortodoks Kilisesi Dış Kilise İlişkileri Dairesi Başkanı Volokolamski İllarion (Alfeyev) ise, Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Ayasofya konusundaki politikasını (müzeye dönüştürme) överek, "Herkesi barıştırmak için bu adımı attı" dedi.

Rus devlet kanalı Vesti televizyonuna konuşan İllarion, "Bence, 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından alınan bu karar, herkesi barıştırmayı amaçlıyordu. Bu karar, böylece binanın (Ayasofya) herkese açık bir müze olarak işlev görmesini amaçlıyordu" dedi.

KREMLİN'DEN DE AÇIKLAMA GELDİ

Diğer yandan, Kremlin Sözcüsü Peskov, Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesi tartışmalarına ilişkin olarak, bunun ‘Türkiye’nin iç meselesi olduğunu’ belirtti, ancak bu konuda bir karar alırken Türk hükümetinin Ayasofya’nın önemini göz önünde bulunduracağını umduklarını söyledi.