Rusya’dan İran’ın kararına destek

Rusya’dan İran’ın kararına destek
Rusya Dışişleri Bakanlığı, İran’ın nükleer anlaşmadaki tüm taahhütlerini askıya almasına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, İran’ın kısıtlamaları reddetmesinin nükleer silahların yayılması bakımından herhangi bir tehdit oluşturmayacağı belirtildi.

İran’dan dün yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin daha önce tek taraflı olarak çekildiği Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA) adı verilen nükleer anlaşmadaki tüm taahhütlerin askıya alındığı duyurulmuştu.

Tahran'ın kararına ilişkin Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Tahran'ın JCPOA'da öngörülen uranyum zenginleştirme konusundaki kısıtlamaları reddetmesi, nükleer silahların yayılması bakımından herhangi bir tehdit oluşturmaz. İran, tüm faaliyetlerini Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile yakın etkileşim içinde ve UAEK'nın sürekli kontrolü altında yürütüyor. İran yönetiminin UAEK'yla işbirliğine bağlı kaldığını, kapsamı ve derinliği açısından benzersiz olan denetimlerin seviyesini koruyacağını açıkladığına dikkat çekmek isteriz" denildi.

“GEREKLİ KOŞULLARI YARATMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

Tüm partnerleri JCPOA'nın yeniden uygulamaya koyulması için gereken koşulları sağlamaya çağıran bakanlık şöyle devam etti:

"Uluslararası toplumun kapsamlı anlaşmaların uygulama sürecinde karşılaştığı meydan okumalar, başta JCPOA'nın ana tarafları tarafından olmak üzere siyasi irade ortaya koyulmasını ve kararlı bir kolektif tepki verilmesini gerektiriyor. Bu meydan okumaların üstesinden gelindiğinde, İran'ın anlaşmadan sapması için hiçbir nedeni kalmayacağına inanıyoruz. Tüm partnerleri JCPOA'yla belirlenen yoldan sapmamaya ve anlaşmanın kararlılıkla yeniden uygulanması için gerekli koşulları yaratmaya çağırıyoruz."