Rusya'dan 'Kara Fatma' fotoğraflı özel kutlama

Rusya'dan 'Kara Fatma' fotoğraflı özel kutlama
Geçen yıl Rus uçağı düşürüldükten sonra sosyal medya hesabından paylaştığı resim ile Türkiye'yi kızdıran Rusya, ilişkilerin düzelmesinden sonra bu sefer Kurtuluş Savaşı kahramanının fotoğrafını yayınladı.

30 Ağustos nedeniyle Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği, arşivinden tarihi fotoğrafları paylaştı. 1920’lerde çekilen bir karede Kurtuluş Savaşı’nın kadın kahramanı “Kara Fatma,” Trabzon’daki Sovyet Konsolosluğu’nda görülüyor.

Sabah'ın haberine göre Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği bu fotoğrafı, 30 Ağustos Zafer Bayramı vesilesiyle yayınladı. Elçiliğin Facebook sayfasındaki paylaşımın yanında, "Kurtuluş savaşında Türkiye ve Rusya'nın ilk ortak adımları ve iki ülke arasında başlayan yakınlaşma" notu dikkat çekti. Kutlama mesajı olarak, "Tüm takipçilerimizin 30 Ağustos #Zafer Bayramı'nı içtenlikle tebrik ediyoruz!" ifadesi kullanıldı.

KARA FATMA KİMDİR?

Kara Fatma (Fatma Seher Erden), subay dervişlerden Ahmet Bey ile evlendikten sonra Balkan Savaşı'na katıldı, askerlik hayatını eşi ile birlikte paylaştı. I. Dünya Savaşı'nda Kafkas Cephesi'nde kendi ailesinden dokuz-on kadınla birlikte savaştı. Eşi Binbaşı Ahmet Bey'in Sarıkamış'ta şehit olduğu haberini aldıktan sonra memleketi Erzurum'a döndü.

1919'daki kongre günlerinde, Mustafa Kemal'le bizzat görüşebilmek için Sivas'a gitti. Milis Müfreze Komutanı olarak batı cephesinde görevlendirildi. 300 kişiyi aşkın birliği ile I., II. İnönü Muharebesi, Sakarya Meydan Muharebesi ile Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde çarpıştı. Bursa'nın Yunan işgalinden kurtuluşunda rol oynadı. Fatma Seher Hanım, çavuşluk rütbesiyle başladığı askerlikten üsteğmen rütbesi ile emekli oldu. Emekli maaşını Kızılay'a bağışladı.

BİR YIL ÖNCE DANS EDEN PAŞA RESMİNİ YAYINLAMIŞTI

Bundan bir yıl önce 27 Kasım 2015'te ise Rusya'nın İngiltere Büyükelçiliği, uçak krizi nedeniyle Türkiye'yi kızdıran bir resim paylaşmıştı.