Rusya’dan Türkiye ile 3 yıllık işbirliği hamlesi

Rusya’dan Türkiye ile 3 yıllık işbirliği hamlesi
Rusya’nın Türkiye ile 2016-2019 yıllarını kapsayan, üç yıllık döneme ilişkin ticari-ekonomik, kültürel ve bilimsel işbirliği için görüşmelere başlanacağı açıklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e haziran ayında gönderdiği mektup sonrasında iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecinde önemli adım adıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la temasından sonra Putin’in, bürokrasiden Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesinin hızlandırılmasını istemesi üzerine, Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev, Türkiye ile Rusya arasında yedi ay kadar süren soğukluğu çözen kararnameyi imzaladı.

TUR SATIŞLARI SERBEST

Türkiye ile ticari-ekonomik ilişkilerin normal döndürülmesi, yatırım ve turizm alanlarında yeni projeler gerçekleştirilmesi için Başbakan Medvedev tarafından imzalanan kararname 30 Kasım 2015’te uçak krizi sonrası alınan, ticari-ekonomik işbirliği çalışmalarının durdurulması kararınının iptaline değiniliyor. Kararnamede Rusya’nın Türkiye ile 2016-2019 yıllarını kapsayan, üç yıllık döneme ilişkin ticari-ekonomik, kültürel ve bilimsel işbirliği için görüşmelere başlanacağı vurgulandı. Rusya-Türkiye Ticari ve Ekonomik İşbirliği Hükümetlerarası Komisyonu’nun faaliyetleri yenilecek.  Kararnamenin Rus vatandaşlarına Türkiye turları satmamaları için tur operatörleri ve tur acentalarının kontrol edilmesine ilişkin maddesi geçerliliğini kaybetti.

ORTAK FON KURULACAK

Bu arada kararnamede, iki ülkede yatırım projelerinin finanse edilmesi için Rus-Türk ortak fonu kurulması konusunun da ele alınacağı bildirildi. İki ülkenin 2016-2019 yıllarındaki ticari, ekonomik, bilim, teknik ve kültür işbirliğinin orta vadeli program projesine ve Rusya ve Türkiye’deki yatırım projelerinin finanse edilmesi için ortak fon kurulmasına ilişkin görüşme sürecinin yenilenmesine karar verildi. Uzmanlar, bu fonla iki ülkede, artı üçüncü ülkelerde Rusya-Türk şirketlerinin birlikte yapacakları işler için kullanılmak üzere bir finansman kaynağı kurulması planlandığı belirtiliyor. Konuya yakın çevreler, Türk hükümetinden bakanlar düzeyinde 26-27 Temmuz’da Moskova’ya yapılacak ziyaret öncesinde hazırlıklar yapıldığını, iki ülke Karma Ekonomik Komisyonu toplantıları ve olası bir Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) zirvesi öncesinde zemin hazırlandığını vurguluyorlar.