Rusya'dan Türkiye’yle ortak operasyon sinyali

Rusya'dan Türkiye’yle ortak operasyon sinyali
Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye konusunda Türkiye ile yapıcı iş birliği gördüklerini belirtti. Sözcü Zaharova da, “Ankara’nın yaptıklarını gerçekçi bir biçimde izliyoruz. Gerekli olması halinde ortak eylemler mümkün” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’yle birlikte Suriye’de ortak bir operasyon yapılacağının sinyalini verdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov “Türkiye’yle Suriye konusunda ortak hareket olabilir” dedi. Lavrov ayrıca Suriye konusunda Türkiye ile yapıcı bir işbirliği gördüklerini aktardı. “Rusya-Yunan” sitesine röportaj veren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da Türkiye’yle Suriye konusundaki iş birliğinin yapıcı olacağına gösteren bir eğilim olduğunu belirterek ortak eylemlerin mümkün olduğunu söyledi. Zaharova, “Endişelerimizi ve üzerinde anlaşmaktan uzak olduğumuz meseleleri de yapıcı bir biçimde tartışıyoruz. Ankara’nın yaptıklarını çok gerçekçi bir biçimde izliyoruz. Gerekli olması halinde ortak eylemler de mümkün” diye ekledi.

Çavuşoğlu: Hazırız

Suriye krizi konusunda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Rusya samimi bir şekilde ateşkes ve insani yardımlar için bizimle iş birliği yapmak isterse biz buna hazırız” dedi. Çavuşoğlu’nun açıklamaları özetle şöyle: “Her şeyden önce biz Suriye’de ateşkesin sağlanması insani yardımların ulaştırılması ve siyasi çözüm için alınan tüm kararları destekledik. Ateşkesin ihlal edilmesi ve insani yardımların ulaştırılmasındaki engellere bakınca, bunun ihlal eden ve yardımların ulaşmasını engelleyen rejim ve rejimin destekçileri olmuştur. BM’yle beraber insani yardımların ulaştırılması için gerekli çalışmayı yaptık. TIR’lar sınırımızın öteki tarafına geçti.”

Asker göndermiyor

Başkan Barack Obama, ABD askerlerinin doğrudan tehdit altına girmediği bir noktada Suriye’ye asker göndermelerinin öncelikleri olmadığını belirterek, “Güvenliğimize doğrudan dokunmayacak meydan okumalar olacak. Bu durumlarda yardım etmemiz lazım ancak daha fazla asker göndermek bizim cevabımız olmayacaktır” dedi. Obama, askeri bir çözümün mümkün olmadığını düşündüğünü belirtti.