Rusya doğalgazı kesti. Dev ekonomili ülke kara kara düşünüyor

Rusya doğalgazı kesti. Dev ekonomili ülke kara kara düşünüyor
Rus enerji devi Gazprom, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'ya yakıt sağlayan Shell'e doğalgaz tedarikini bugün itibariyle askıya aldığını duyurdu.

31 Mart tarihli bir kararnamede, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, doğalgaz ödemelerinin ruble olarak yapılmasını talep etti. Bu durum, ödemeleri işleme koymak için Gazprombank''ın da bir euro ve ruble hesabı açılmasını gerektiriyor.

Gazprom Telegram kanalında yaptığı açıklamada, Shell Energy Europe''un Gazprom''a "Almanya''ya gaz tedariki için sözleşme kapsamında ödeme yapma niyetinde olmadığını" bildirdiğini açıkladı.

Rus enerji şirketi, "31 Mayıs (sözleşmenin öngördüğü son ödeme tarihi) iş günü sonu itibariyle, Gazprom Export, Shell Energy Europe Limited''den Nisan ayında gaz tedariki için ödeme almamıştır. Gazprom Export, Shell Energy Europe Limited''e 1 Haziran 2022''den itibaren bu sözleşme kapsamında gaz arzını askıya aldığını bildirdi" açıklamasını yaptı.

Bloomberg’e göre, Almanya''daki en büyük Rus doğalgazı ithalatçısı Uniper’in gaz ihtiyacının yarısından fazlası Rusya''ya bağlı. Alman enerji devi, aynı zamanda ülkenin en büyük gaz ithalat ve depolama şirketi.

ALMANYA RESESYONA DÜŞEBİLİR
Üst düzey bir bankacı Nisan ayında yaptığı açıklamada, Rusya''nın doğalgaz ve petrol arzının kesilmesi halinde Almanya''nın "önemli bir resesyona" düşebileceğini söyledi.

Reuters''in bildirdiğine göre, Avrupa’nın en büyük ekonomik güç merkezi Almanya, 2021''de gaz ithalatının yüzde 55''ini ve 2022''nin ilk çeyreğinde ise gaz ithalatının yüzde 40''ını oluşturan Rus gazına büyük ölçüde bağımlı halde bulunuyor.

İlgili Haberler