Rusya'nın en büyük servetinin tutarı 4 trilyon dolar: Ne petrol, ne de doğalgaz

Rusya'nın en büyük servetinin tutarı 4 trilyon dolar: Ne petrol, ne de doğalgaz
Uluslararası danışmanlık şirketi Boston Consulting Group, Rusya’daki petrolün toplam değerinin 3,08 trilyon dolar olduğunu belirtirken ormanların minimum değerinin ise 4 trilyon dolar olduğunu vurguladı. Ormanların karbondioksit soğurma ve karbon depolama kapasitesi dünya genelinde ortalama yüzde 65-90 arası iken, Rusya ormanlarında yüzde 81-96 arasında.

Uluslararası danışmanlık şirketi Boston Consulting Group, Rusya'nın ormanlarının tahmini değerini hesapladı. Buna göre, Rusya'nın ormanlık alanlarının maddi değeri 4 ile 17 trilyon dolar arasında. Dünyadaki 4 milyar hektarlık ormanın yüzde 20'lik bölümü Rusya'da.

Raporda ayrıca Rusya'nın minimum 4 trilyon dolarlık orman zenginliğinin 3,08 trilyon dolarlık petrol zenginliğinden fazla olduğu bilgisi de yer alıyor.

BCG'nin araştırmasında, ormanların temel değerinin iklim düzenleyici özelliklerinden ileri geldiğine dikkat çekildi. Ormanların karbondioksit soğurma ve karbon depolama kapasitesi dünya genelinde ortalama yüzde 65-90 arası iken, Rusya ormanlarında yüzde 81-96 arasında.

4 TRİLYON DOLAR SEVİYESİNDE

Türkrus’un haberine göre, değer hesaplamasında Avrupa Birliği'nin Emisyon Ticareti Sistemi programının yayınladığı veriler dikkate alındı. Buna göre, doğaya bir ton karbondioksit salmanın parasal maliyeti 27 dolar. Bu da karbondioksit emme kapasitesi dikkate alındığında Rusya'nın ormanlarının değerinin 4 trilyon dolar seviyesinde hesaplanması demek.

Öte yandan, küresel ısınmayı önlemek için karbondioksitin salım maliyeti 135 doların üzerinde olmak zorunda. Bu durumda Rus ormanlarının değeri 17 trilyon dolara yükseliyor.

Rusya Doğa Bakanlığı'nın benzer bir çalışmasında ülkedeki ormanların kereste değeri hesaplanmıştı. Buna göre, Rusya'nın ormanları kereste haline getirildiğinde 9 trilyon ruble (122 milyar dolar) değere sahip.