Rusya'nın S-400 iddiası doğru mu?

"İlk sahibinden satılık S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi" diye özetleyeceğim 5 Mayıs tarihli yazım üzerine emekli orgeneral bir okurumdan çok önemli bir mesaj aldım.

Mesajda, Rusya Federasyonunun hükümet yetkililerinin Avia-Pro haber sitesine yaptıkları resmi açıklama şok bir iddia içeriyor.

4 Mayıs 2020 tarihli bu çok önemli iddia içeren haber cumhurbaşkanlığı tarafından yalanlanmadı.

Avia-Pro haber sitesindeki  İngilizce metnin Türkçesi şöyle:

"Türkiye'den Amerika Birleşik Devletlerine gönderilen insani yardım olsa olsa gizli S-400 teknolojilerinin transferi için bir paravan olabilir.

Birkaç gün önce Türkiye tarafından Amerika Birleşik Devletleri'ne teslim edilen insani kargoya ek olarak, Rus S-400 hava savunma sisteminin ekipmanlarının bu arada henüz devreye alınmadığı ileri sürülerek Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington ile gizli bir anlaşma yaptığından şüphelenildi.

Gönderilen fotoğraflarda görülebileceği gibi hacimli bir kargo hakkında konuşuyoruz -resmi rakamlara göre, bunlar dezenfektanlar, tıbbi maskeler ve solunum cihazlarını içermektedir. Bununla birlikte, Türkiye'deki koronavirüs ile ilgili zor durum göz önüne alındığında, özellikle Türkiye daha önce ABD'den Patriot hava savunma sistemini kullanmayı ve Rus S-400 Sistemi hakkında güvenilirliğini göstermek için bilgi vermeyi talep ettiği ve ilaveten Amerika'dan 10 milyar dolar tutarında borç alma niyetinde olduğu için uzmanlar Erdoğan'ın Trump'la Rusya'ya karşı bu oyunu başlatabileceği görüşündeler.

"Türk S-400'lerinin bir ay önce hizmete girmesi gerekiyordu, ancak Ankara'da öngörülemeyen durumlar açıklandı ve son zamanlarda S-400 konusunda genellikle oldukça kayıtsız kalınmakta. Türkiye'nin daha önce bildirildiği gibi güvenilir bir ortak olmadığı ve bu nedenle ABD'nin Rus S-400 teknolojilerinin aktarılması versiyonunun bu kadar mantıksız görünmediğini unutmamak gerekir. ", -Uzman notları.

Birkaç hafta önce, Türkiye'nin Rus S-400'ün hizmete alınmasını yıl sonuna erteleyebileceği bilgisi ortaya çıktı. (CB sözcüsü İbrahim Kalın açıklaması-OU)

Haber sitesinin yazısına ulaşmak için bu linki kullanabilirsiniz: 

***

Değerli okurlarım,

Dünkü yazımda yer alan uzman görüşü şöyleydi:

"S-400'ler Türk ve NATO uçak ve füzelerini düşman görür. Bu sistemin elektronik şifrelerini ya Rusya bize verecek ya da biz NATO şifrelerini Rusya'ya vereceğiz"

Rus hükümet yetkilisinin iddialarını daha açık yazayım..

"Türkiye S-400'lerin gizli elektronik şifrelerini 10 Milyar dolar almak için Amerika'ya yolladı…"

Ülkeleri yönetenler yani hükümetler resmen yapamayacakları açıklamaları bazı haber ajansları veya gazeteciler üzerinden yaparlar.

Rus hükümet yetkilisinin Türkiye'yi suçlaması iddiası çok küstahça, çok ağır ve çok çirkin…

İki ülke arasında çok büyük diplomatik kriz yaratacak skandal…

Çünkü Rusya'da hiçbir haber ajansı hükümetin bilgisi dışında böyle bir haber asla yapamaz.

Değerli okurlarım,

Türkiye, Amerika'ya S-400'lerin gizli elektronik şifrelerini vermiş olabilir mi?

Erdoğan, Trump ile Rusya'ya karşı herhangi bir "oyun" içinde olabilir mi?

Cumhurbaşkanlığı ya da Dışişleri Bakanlığı tarafından bu iddiaların acilen yanıtlanması gerekir.

 

Yazarın Diğer Yazıları