Rusya'yı durduracak en küçük bir girişim yok!

Rusya'yı durduracak en küçük bir girişim yok!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Putin''in tarihle ilgili sözlerine, "Unutmayalım ki Karadeniz bir zamanlar Türk gölü idi" diye cevap verdikten sonra Rusya''nın Ukrayna''ya yönelik işgal hareketini şöyle yorumladı:

"Söz konusu askeri işgalin iki amacı olduğu anlaşılmaktadır:

İlki, NATO desteği olan Ukrayna''nın Rusya''yı tehdit eder halden çıkartılması, ikincisi de Ukrayna''daki Rus nüfusun güvenliğinin sağlanmasıdır.

Rusya, Ukrayna''nın NATO''ya alınmaması hususunda yazılı güvence talep etmiş, fakat bu güvenceyi alamamıştır.

Ukrayna krizinin bir ucunda Rusya zorbalığı varken, diğer ucunda NATO ve Batılı ülkelerin tahrik ve provokasyonlarının yer aldığı açıkça meydandadır.

Esasen Ukrayna arada kalmış, güç blokları çemberine sıkışmış, deyim yerindeyse filler tepişirken çimenler ezilmiştir.

Ukrayna madem NATO üyesi yapılmayacaktı, bunca yıldır ABD tarafından neden boş vaatlerle avutulmuş, hangi gayelerle demirin tavında dövülmesi geciktirilmiştir?"

***

Bahçeli, MHP''nin konuyla ilgili önerilerini de maddeler halinde açıkladı:

"   1- Ukrayna''nın siyasi ve toprak bütünlüğüyle egemenlik haklarına mutlak surette saygı duyulmalıdır.

   2- Rusya ile Ukrayna arasında çok acil ateşkes rejimi tesis edilmelidir.

   3- Rusya işgalden derhal ve ön şartsız vazgeçmeli, askeri unsurlarını geri çekmelidir.

   4- NATO, doğuya genişleme stratejisini kesinlikle gözden geçirmeli, sanal korkular üreterek, gücünü ve üye ülkeleri devamlı bir arada tutma arayışından vazgeçmelidir.

   5- Krizin çözülmesi için tek seçenek diplomasi ve diyalogdur.

   Gelişmeler ve gerçekler göstermiştir ki, hem Rusya hem de Ukrayna ile doğrudan temas kuracak, görüşecek ve masaya oturabilecek tek ülke Türkiye''dir.

   Türkiye''nin hakemliğinde, İstanbul merkezli bir müzakere ikliminin vasat bulması barışçıl çabaları destekleyecek, krizden çıkışın orta yolu inanıyorum ki arana arana bulunacaktır.

   Rusya-Ukrayna arasındaki çatışmalara bizim bakışımız insanidir, ilkeseldir, uluslararası hukuk temellidir.

   Buna ilave olarak dostluk ve komşuluk hukukumuz olan hiçbir ülkeyi gözden çıkarmamız da söz konusu değildir.

   Türkiye, cephe ülkesi olmayacaktır.

   Türkiye, Batı''nın nam ve hesabına silah kuşanmayacaktır.

   Milli çıkarlarımız neyi gerektiriyorsa, başkent Ankara''nın politik dinamikleri neye vurgu yapıyorsa adresimiz ve konumumuz orasıdır."

 

***

Bahçeli''nin açıkladığı bu görüşler, Rusya''nın Ukrayna''ya yönelik askeri harekâtının başından itibaren Türkiye''nin devlet olarak uygulamaya çalıştığı politika ile uyumludur. Yalnız Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı olarak, henüz "NATO, doğuya genişleme stratejisini kesinlikle gözden geçirmeli" dememiştir...

Diğer taraftan, Bahçeli''nin önerilerinin doğru olması ayrı, uygulanabilirliği ayrı bir konudur. Öyle ya, kim önce hareket edecektir? Rusya işgalden vazgeçerse, NATO da Rusya''ya doğru genişleme stratejisinden vazgeçecek midir?

Soruyu şöyle de sorabiliriz: Rusya zaten, öncelikle NATO''nun Ukrayna''ya ve Karadeniz''e doğru genişlemesini durdurmaya çalıştığına, işgalle de bunu sağlayacağına göre neden ateşkes yapsın? 

Öyle ya ABD, Rusya''ya önceden de NATO''nun Rusya''ya doğru genişlemeyeceğine dair söz vermiş ama sözünde durmamıştır. Şimdi, Rusya bu kadar savaş hazırlığı yaptıktan ve Ukrayna''ya girdikten sonra neden dursun?

***

Bence Rusya, Ukrayna''da askeri açıdan başarısız olursa ancak o zaman durmak zorunda kalırdı. Rus ordusu Kiev yakınlarında 64 kilometre boyunca konvoylar oluşturacak kadar tedbirsiz ve hatta dağınık davrandığı halde, karşısına ciddi bir askeri varlık çıkmamaktadır.

ABD, NATO''nun doğuya doğru genişlemekten vaz geçtiğini açıklamayacağına göre Rusya, sonuç alana kadar harekâta devam eder. Kaldı ki artık açıklamalara kimse inanmıyor! Eylem gerekir...

Rusya''yı durdurmak için Batı cephesinde en küçük bir girişim yok! Öyleyse Rusya neden dursun?

Yazarın Diğer Yazıları