Saadettin Tantan: Türkiye'nin ittifakları ABD planlarını bozar

Saadettin Tantan: Türkiye'nin ittifakları ABD planlarını bozar
ABD'nin Doğu Akdeniz, Karadeniz ve Ortadoğu'daki hesaplarını bozabilecek yegane ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çeken Yurt Partisi Genel Başkanı Saadettin Tantan, "Bölge ülkeleri ile atacağı ciddi adımlar ve yapacağı akıllı ittifaklar Türkiye'yi bölgesel çözümün önderi haline getirir" dedi.

"Türkiye'nin ittifakları ABD planlarını bozar"

Türkiye ve İran'ın bölgedeki etkisinin yanı sıra Rusya'nın da Suriye üzerinden Doğu Akdeniz'e inmesinin ABD'yi endişelendirdiğini belirten Tantan, "Bu nedenle Türkiye ve İran'a yönelik hamle yapmazsa enerji savaşlarında ciddi zarar görebilir" diyerek şu değerlendirmede bulundu:

"ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun 'İran El Kaide'nin üssü olmaya başladı' iddialarını ortaya atması İran'a yönelik hazırlığını göstermektedir. Bir taraftan İran'a yönelik açıklamalar yapan ABD diğer taraftan Yunanistan'ın açıklamaları karşısında sessiz kalarak Türkiye'yi sıkıştırmak istiyor. ABD'nin planlarında kilit Türkiye'dir.

ABD, İran'a yönelik bir yaptırımlar manzumesini ağırlaşabilir ya da İran bölgede etkisizleştirilmek için daha da baskılanır. Türkiye ise Yunanistan aracılığıyla sıkıştırılıyor. Ege Denizi'nde kara sularının tekrar 12 mile çıkarılması yönündeki söylemler bunun kanıtı. Dolayasıyla Türkiye ve İran bölgede ABD çıkarlarına ters olduğu için her iki ülke ABD'nin öncelikli hedefi."

ABD'nin enerji yollarını ve yaşanan enerji savaşını kaybetmek istemediğine dikkat çeken Tantan değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

Doğu Akdeniz'deki çıkarları için de Türkiye'yi etki altına almaya çalışan ABD; İsrail'deki gazın, Mısır'daki gazın, Katar'daki gazın AB'ye gidebilmesi için Doğu Akdeniz havzasının İsrail'in kontrolünde olması isteniyor. Rusya'nın Suriye'de Lazkiye'deki hava ve Tartus'daki deniz üslerinin varlığı Doğu Akdeniz'deki dengeleri etkilemiş durumda. ABD ve İsrail aynı zamanda buna karşı çözüm arıyor. Öte yandan Türkiye'nin Azerbaycan ile ortaklığı ve Ermenistan işgalindeki toprakların geri alınması aslında ABD'yi tepki vermeseler de zora soktu.
Bunun üzerine bir de Rusya'nın Güney Kafkaslara yerleşmesi ABD'nin bölgeye hamle yapmasını kaçınılmaz kılıyor. Bu nedenle bölgede Türkiye'nin varlığı, ayrıca Rusya'nın varlığı ABD'nin etkisizleşmesini beraberinde getiriyor. ABD bu nedenle İran üzerinden bir hamle de yapmak isteyecektir. Buna Türkiye'nin çok dikkat etmesi gerekir.
ABD açısından olduğu kadar bölge ülkeleri açısından da Türkiye gün geçtikçe önem kazanıyor. Ayrıca; gelişen olaylar, küresel baskılar ve coğrafi şartlar Türkiye'yi Türk dünyası ile birleşmeye itiyor. İktidar bunu görebilmeli"

Doğu Akdeniz, Karadeniz ve Ege Denizi'nde kontrol sağlamanın Türkiye için hayati bir önem taşıdığını vurgulayan bu konuda yapılması gerekenler hakkında da şunları söyledi:

"Türkiye bölgede atacağı adımlarla çözüm ülke konumunda. ABD ve Rusya bu bölgelerde bir güç savaşı veriyor ama Türkiye'nin bölge ülkeleri ile atacağı adımlar ciddi anlamda Türkiye'yi bölgesel çözümün önderi yapabilir. Türkiye Karadeniz'de Azerbaycan, Gürcistan, Rusya hatta Ermenistan ile birlikte ortak hareket ederek çözümü getirir. Bu diplomatik açıdan da önemli bir adım olacaktır. Doğu Akdeniz'de de durum benzer. Yani bölgede Rusya'nın varlığı, AB'nin varlığı her ne kadar işleri zora sokuyor gibi görünse de Türkiye'nin kuracağı ittifaklar çözüm için tek çaredir.
Doğu Akdeniz'de Türkiye, Lübnan, mısır, Suriye, Ürdün, İsrail, KKTC ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ni de kapsayacak bir adım atabilir. İktidar bunun işaretlerini veriyor ama söylemde kalmamalı, eyleme dönmeli. Sonuçta ABD; Türkiye, Rusya ve İran'ı yan yana getirmemek için her adımı atarken, aynı zamanda Çin'i de çevreliyor. Türkiye açısından ittifaklar bölgesel çözüm olacağı gibi, küresel çözümün de bir parçası konumundadır. Bunun önemi iyi görülmeli."