Saadettin Tantan: Türkiye'nin S-400'leri depoda tutma lüksü yok

Saadettin Tantan: Türkiye'nin S-400'leri depoda tutma lüksü yok
Türkiye'nin S- 400 uzun menzilli savunma sistemi füzelerini aktive etmesi gerektiğini belirten Yurt partisi Genel Başkanı Saadettin Tantan, "Füzelerinin yerleştirilmesi Türkiye'nin hava savunması açısından büyük önem taşıyor" dedi.

Fatih Erboz / Özel haber

NATO zirvesi ve Türkiye ABD devlet başkanlarının görüşmesi öncesinde değerlendirmelerde bulunan Sadettin Tantan, Türkiye''nin S-400 füzelerikonusunda taviz vermemesini ve istenen tavizlere karşı çıkmasını söyleyerek şöyle konuştu:

"S-400 füzelerini Türkiye depoya koyamaz. S-400 füzelerinin öncelikli olarak Amanos dağlarına konmasında yarar var. Bunun dışında Mersin bölgesine konabilir. Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde de uygun bir yere konabilir. Ayrıca Ege denizi ve Ege havzasını koruyacak bir şekilde uygun bir alana da yerleştirilebilir. S-400 füzelerinin acilen yerleştirilmesi Türkiye''nin hava savunması açısından önem taşıyor. Çünkü, ABD Senatosu özellikle Türkiye''de savunma sanayinin gelişmemesi için bütün engellemeleri çıkarıyor. Aslında Türkiye''nin sorgulanması için yasal zeminleri oluşturmak istiyor. Yani ''Türkiye bize karşı çıkamasın, biz ne istersek onu yapsın mantığını ortaya koyuyorlar."

ABD ENGEL OLUYOR

İktidarın bugüne kadar ABD''nin tüm isteklerini yerine getirme çabası içinde olduğunu, bunun da kamuoyu tarafından bilindiğine dikkat çeken Tantan, şunları söyledi:

"Suriye''de ABD''nin isteklerini dışına bir türlü çıkamadık. Yani ''Suriye yönetimiyle görüşmeyeceksiniz'' diyorlar iktidar bir türlü görüşemiyor maalesef. PKK-YPG''ye dokunmayın, Fırat''ın doğusuna geçmeyin diyorlar Türkiye bu konuda da bir türlü irade gösteremiyor. Maalesef, 10 kilometreden öteye gidemiyoruz. Doğu Akdeniz havzasında, Kıbrıs''taki haklarımız konusunda ABD engel oluyor, bu bölgede söz sahibi olma noktasında Türkiye''ye engel oluyor, Türkiye bir türlü bunu aşamıyor. Ege Denizi''nde ve Ege havzasına yerleşmiş bir ABD var, buna da Türkiye net bir tepki koyamadı bugüne kadar. Bunların hepsi ABD ile ilişkilerde düşündürücü konular olarak karşımıza çıkmakta."

TÜRKİYE GEREĞİ GİBİ BİR TEPKİ GÖSTEREMİYOR

ABD''nin Türkiye''ye rağmen son dönemde Karadeniz''de de söz sahibi olmak istediğini belirten Tantan, "Doğu Karadeniz''e yerleşmek isteyen ABD''ye karşı da Türkiye gereği gibi bir tepki gösteremiyor iktidar bazında. Afganistan''da hava alanının korunmasında Türkiye''nin desteğini istiyor, Türkiye buna da razı oluyor. Sudan, Libya ve bunun gibi Türkiye kendi çıkarları doğrultusunda asker gönderiyor. Burada da ABD, Türkiye''nin mevcut pozisyonundan kendi çıkarlarına uygun sonuçlar çıkarmak istiyor. Bu da görülmesine rağmen iktidar iç kamuoyuna biz yapıyoruz gibi takdim ediyor" diye konuştu.

ABD''nin bölgedeki varlığını arttırmasının ardından Türkiye''nin kaybetme noktasına geldiğini kaydeden Tantan, "Türkiye ABD''nin bölgeye gelmesinin ardından maalesef kaybetmeye de devam ediyor. Türkiye- ABD ilişkilerine bu çerçeveden baktığımızda daha ne yapacak Türkiye? Biden ile daha ne görüşülecek? İktidar ABD ile yeni bir sayfa açalım derken aslında soluklanmak istiyor. Böyle bir izlenim doğuyor. İktidar tam da bu noktada yaptığı yanlışları görüyor aslında. Türkiye''de halkın nasıl fakirleştiğini görüyor. İktidarın etkin gücü var gibi gözüküyor ama iktidar istenileni yapamıyor. Öte yandan ABD Senatosu özellikle Türkiye''de savunma sanayinin gelişmemesi için bütün engellemeleri çıkarıyor. Türkiye''nin sorgulanması için yasal zeminleri oluşturmak istiyor. Geçmişte nasıl NATO faydalanmak istiyorsa, ABD''de de nasıl faydalanmak istediyse şimdi de aynı şey oluyor. Yani Türkiye bize karşı çıkamasın mantığını ortaya koyuyorlar. Biz ne istersek onu yapacaksınız der gibi söylemler içerisindeler" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler