Uzman isim açıkladı. Uyanınca bunlar oluyorsa dikkat. Sakat kalabilirsiniz

Uzman isim açıkladı. Uyanınca bunlar oluyorsa dikkat. Sakat kalabilirsiniz
Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, “İltihaplı bel romatizmalarında ise sabahları belirgin sırt, bel ve kalça ağrısı vardır” diyerek “Romatizmal hastalıklar ilerlemeye eğilimli, bazen sakatlığa neden olabilen kronik (uzun süreli) hastalıklardır” şeklindeki ifadeleri kullandı.

İHA’nın haberine göre; Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, ‘eklem iltihabı’ anlamına gelen artritin en önemli belirtisinin sabah tutukluğu olduğunu ifade ederek, erken tanının hem gereksiz tedavilerin alınmasını hem de hastalığın ilerlemesini engelleyebileceğini ifade etti.

Romatoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, genellikle eklemlerde ağrı, şişlik ve kızarıklıkla belirti veren artrit hastalığında erken tanının önemli olduğunu söyleyerek, “Eklem iltihabı anlamına gelen artritin en önemli belirtisi sabah tutukluğudur. Bu tutukluk istirahat sonrasında da belirgindir. Hasta uyandığında ya da bir otobüs yolculuğundan sonra etkilenen eklemlerinde uzun bir süre devam eden ağrı ve tutukluk vardır. Hasta bir süre hareket etmeden eklemlerini oynatamaz” ifadelerini kullandı.

SABAHLARI AĞRIYLA UYANANLAR DİKKAT

Artritin belirtileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, şunları söyledi:

“İltihaplı bir eklemin en önemli bulgusu ağrıdır. Örneğin, belirgin bir el bileği iltihabında hasta sabah kalktığında el bileğini rahat hareket ettiremez, çünkü ağrılıdır. Elbisesini çorabını giymekte zorluk yaşar. Bir kavanoz kapağını açamaz, bıçak ile bazen bir ekmek dahi dilimleyemez. İltihaplı bel romatizmalarında ise sabahları belirgin sırt, bel ve kalça ağrısı vardır. Bazen hastanın açılması saatleri bulur. Artritin en önemli belirtisi sabah tutukluğudur. Bu istirahat sonrasında da belirgindir. Örneğin hasta uyandığında ya da bir otobüs yolculuğundan sonra etkilenen eklemlerinde uzun bir süre devam eden ağrı ve tutukluk vardır. Hasta bir süre hareket etmeden eklemlerini oynatamaz. Aktivite ile bu ağrı ve tutukluğunda belirgin azalma olur. Artrite neden olan hastalıkların en sık görüleni romatoid artrittir. Romatizmal hastalıkların birçoğu artrite neden olur. Romatoid artrit, ankilozan spondilit, sedef romatizması, Behçet hastalığı, ailesel Akdeniz ateşi (FMF), gut hastalığı, erişkin still hastalığı (ESH) bunlar arasında sayılabilir.”

“ROMATİZMAL HASTALIKLAR İÇERİSİNDE EKLEMİ ETKİLEMEYEN YA DA AZ ETKİLEYEN HASTALIKLAR DA VARDIR”

Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, “Artrit, eklem iltihabı demektir. Eklemlerde iltihap mikroplarla gelişebileceği gibi, romatizmal hastalıklarda mikrop olmadan da gelişebilir. Eklemler vücudun sürekli kullanılan bölümleri olduğundan artrit kişiyi son derece rahatsız eden bir bulgudur. Hasta elini kolunu oynatmakta zorlanır, merdiven inip çıkması, çömelip kalkması tam bir eziyet haline gelir. Artrit, iltihaplı romatizmaların önemli bulgularından biridir. Romatizmal hastalıkların önemli bir kısmına eşlik eder. Ancak romatizmal hastalıklar içerisinde eklemi etkilemeyen ya da az etkileyen hastalıklar da vardır” şeklinde konuştu.

ERKEN TANI SAKATLIĞIN ÖNÜNE GEÇER

Prof. Dr. Sayarlıoğlu, tüm hastalıklarda olduğu gibi romatizmal hastalıklarda da erken tanının çok önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Çünkü romatizmal hastalıklar ilerlemeye eğilimli, bazen sakatlığa neden olabilen kronik (uzun süreli) hastalıklardır. Daha hastalığın başında iken romatizmal hastalığın tanınması hem gereksiz tedavilerin alınmasını, hem de hastalığın ilerlemesini engelleyecektir”

İlgili Haberler