Vergiler kiraya gitti. Mayıs’ta 144 milyar TL ile bütçe rekor kırmıştı

Vergiler kiraya gitti. Mayıs’ta 144 milyar TL ile bütçe rekor kırmıştı
Mayıs ayında 144 milyar TL ile rekor kıran bütçenin vergi gelirleri katlanırken iktidarın sadece kiralama işleri için 9 milyar TL harcadığı belirlendi.

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Muhasebat Genel Müdürlüğü, kamunun aylık harcama rakamlarını açıkladı. Geçen yılın mayıs ayında 13,4 milyar TL açık veren merkezi yönetim bütçesi, bu yılın aynı döneminde 144 milyar TL fazla verdi.

Bütçe gelirleri yıllık bazda üç katına yükselerek 317,8 milyar TL olurken, harcamalar yüzde 47,3 artışla 173,8 milyar TL düzeyine ulaştı.

Ocak-Mayıs döneminde de, bütçe gelirleri yıllık bazda iki katına yükselirken, bütçe harcamaları yüzde 74,5 oranında arttı. Yılın ilk beş ayında ise merkezi yönetim bütçesi 124,6 milyar TL fazla verdi.

MÜTEAHHİTLERTE 26 MİLYAR TL’DEN FAZLA ÖDEME YAPILDI
AKP’nin israf harcamalarının son bulmadığı görülen verilere göre, beş aylık faiz gideri 121 milyar TL, örtülü ödenek harcaması 2 milyar TL, kiralama harcaması ise 9 milyar TL’ye ulaştı.

Hazine’nin verilerine göre, AKP iktidarı döneminde her biri birer “oligark”a dönüşen müteahhitlere, yılbaşından bu yana 26 milyar TL’den fazla ödeme yapıldı. "Onarım giderleri" adı altında yapılan müteahhitlik harcamaları ise 225 milyon 371 bin TL oldu.

KİRALAMA HARCAMALARI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Devletin kiralama giderlerinde de her geçen gün artış yaşanıyor.

Uçak, araç, bina, gemi, bilgisayar sistemleri gibi kiralama işlemleri için beş ayda kamu bütçesinden 9 milyar TL harcandı. 671 milyon 150 bin TL kiralanan araçlar, 7 milyar 313 milyon 715 bin TL ise binalar için ödendi.

İlgili Haberler