Sadettin Tantan: “Batı, İdlib üzerinden taviz kapma peşinde”

Sadettin Tantan: “Batı, İdlib üzerinden taviz kapma peşinde”
Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan “Rusya, ABD ve İngiltere, Orta Doğu'da egemenlik kurmak için Türkiye'den taviz koparma peşinde. Rusya, Türkiye üzerinden Doğu Akdeniz ve Suriye'ye geldi, Kırım'a da el koydu” dedi.

Fatih Erboz / YENİÇAĞ

TÜRKİYE ile Suriye arasında Moskova'da gerçekleşen üst düzey istihbarat görüşmesinin ardından Suriye rejiminin İdlib'e operasyon başlatmasını değerlendiren Yurt Partisi Genel Başkanı Saadettin Tantan, uyarılarda bulundu. Tantan, ABD ve İngiltere tarafından yetiştirilip bölgede kullanılan ve Türkiye için tehdit teşkil eden teröristlerin ancak Suriye ile işbirliği yapılarak temizlenebileceğine dikkat çekti. Rusya ve ABD'nin bölgedeki teröristleri kullanarak hem Suriye'yi istikrarsızlaştırdığını, hem de kendi çıkarları doğrultusunda Türkiye'yi baskı altında tutarak tavize zorladığını belirten Tantan şu değerlendirmeyi yaptı:

"İdlib'deki teröristler başta Halep başta olmak üzere Suriye'nin çeşitli bölgelerinden gelmişti. Hatta otobüslerle taşındılar. Batı basında bunların Libya'ya gittiği yönünde yazılar çıkıyor. Bunlar oluyor ama İdlib'deki bu teröristler, ABD ve İngiltere öncülüğünde Batı tarafından özel olarak yetiştirildi. Suriye'de kullandılar. AKP iktidarı, burada kendi hatasını kabullenmeden yanlışları geçiştirmek istiyor. Oysa yapılması gereken Suriye ile birlikte bu teröristlerin etkisiz hale getirilmesi. İdlib'de yuvalanmış teröristler, Suriye ile birlikte rahatlıkla ortadan kaldırılıp bölge rahatlatılabilir. Rusya ve ABD, oradaki teröristleri kullanarak hem Suriye'yi istikrarsızlaştırıyor hem de kendi çıkarları doğrultusunda Türkiye'yi baskı altında tutuyor. Türkiye'yi diğer bölgelerde daha fazla tavize zorluyorlar. Sorun, Rusya, İngiltere ve ABD'ye taviz vermemek Suriye ile birlikte çözebilir. Rusya ve ABD ile Suriye'deki sorunu çözemezsiniz. Rusya, ABD ve İngiltere, Orta Doğu'da egemenliğini kurabilmek için Türkiye'den taviz koparma peşinde. Rusya örneğin Türkiye üzerinde Doğu Akdeniz ve Suriye'ye geldi. Bu Türkiye'nin izlediği yanlış politikanın tipik bir sonucu olarak ortaya çıktı. Ayrıca Rusya Karadeniz'de Kırım'a da el koydu."

Sadettin Tantan, mali, ekonomik, enformasyon, hukuk mücadelesinde Türkiye'nin en büyük eksikliğinin yaygın haber alma ağlarının yetersiz kalması olduğunu da vurguladı. Buna yönelik altyapının yasa ve nitelik anlamında süratle uygulamaya geçirmesi gerektiğini kaydeden Tantan, şöyle dedi: "Türk hukuk sistemine girmiş uluslararası sözleşmelerin verdiği yetkilerle terörün finansmanı, kara parayla, uluslararası anlamda, ülke içinde mücadele ederse Türkiye kendisine yönelik tehditleri ortadan kaldırabilir. Terörist ile mücadele yeterli olmaz. Türkiye buna uygun yetiştireceği savcı, hakim, polis ve diğer birimlerle silahlı ve silahsız kendisini tehdit eden örgütleri ortadan kaldırır. Fetullah Gülen hareketi ve bütün cemaatlerle, PKK ile, diğer başka örgütlerle ancak bu şekilde mücadele edersiniz. Hepsini bu kapsamda birlikte ele almalısınız. İktidarın böyle bir vizyonu yok. 17 yılda Türkiye'nin idare hukukundan, ceza ve adalet sistemine kadar tüm yasal alt yapıları kendisine göre değiştirdi. Bu da Türk kimliğine zarar verdi, Türk devletinin kimliğini, hafızasını ortadan kaldırdı. Bu nedenle mücadele konusunda samimiyet yok. Dış politikadaki yeni strateji hem terörle hem de küresel güçlerle mücadelede önem taşıyor"

Sadetin Tantan, Ege, Akdeniz, Karadeniz, Hazar, Orta Doğu'da yeni bir stratejinin oluşturulup hayata geçirilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. Tantan, Türkiye'yi felakete süren asıl sorunun cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olduğunu da söyledi. Tantan, başkanlık sistemine geçilmek isteniyorsa Fransız başkanlık sistemi doğrultusunda, kuvvetler ayrılığına dayandırılan bir sistemden alınması gerektiğini da kaydetti. Tantan, "Dış politikadaki hata, iç politikada da yapıldı. Geleneksel Türk yönetim sisteminden ayrılarak özellikle ABD ve İngiltere'nin oluşturduğu inanç sistemli yapı Türkiye'ye dayatıldı. Bununla Osmanlı Devleti'nde yaşananlar tekrarlanacak" dedi.