Sağlık Bakanı, Çin’in aşısını müjde olarak anlattı. CHP’li vekil Atatürk döneminde 17 aşı üreten Türkiye’yi hatırlattı

Sağlık Bakanı, Çin’in aşısını müjde olarak anlattı. CHP’li vekil Atatürk döneminde 17 aşı üreten Türkiye’yi hatırlattı
1928’de kurulan ve 17 aşı üreten Refik Saydam Hıfzıssıha Enstitüsü’nün kapatılmasının ardından Türkiye aşı üretemez hale geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarına göre koronaya karşı 13 aşı çalışması yürütürken, henüz hayvan deneylerini tamamlayan bir çalışma yok. CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan ise milli üretim lafta kaldı dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünkü Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada Çin'in ürettiği korona virüs aşısının Türkiye'de gönüllü 3 kişide denendiğini belirtirken, Çin, Almanya, Rusya ve ABD'deki aşı çalışmalarını işaret ederek salgında sona gelindiğini ifade etmişti.

Sözcü/Deniz Ayhan

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan "Atatürk döneminde 17 farklı aşı üretebilen Türkiye, aşı ithal eden bir ülkeye dönüştü. Yerli ve milli üretimin lafta kalmaması gerekir” dedi. Pandemi sürecinden önce yaklaşık 500 kalem ilacın temininin yetersiz olduğunu belirterek “500 kalem içerisindeki grip ve zatürre aşılarının teminindeki aksaklık sürüyor. Hayati öneme sahip aşılara ulaşılamıyor." ifadesini kullandı.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman ise "Aşı üretimi Osmanlı döneminde başladı. Dünyada ilk keşfinden sadece 3 yıl sonra kuduz aşısı, bir yıl sonra difteri serumu bu topraklarda üretildi. Ulusal Kurtuluş Savaşı sırasında da aşı üretimine büyük önem verildi.Türkiye'den 1920'li yıllarda Fransa, İngiltere ve Amerika'ya aşı ihraç edilirdi. İşgal altındayken bile aşı üreten bir ülkeydik." dedi.

Refik Saydam Hıfzıssıha Enstitüsü, 1998'de aşı üretimini durdurdu, 2011 yılında da kapatıldı. 1928'de aşılar, serumlar ve birçok hayati ürünün üretilmesi amacıyla kurulan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nde üretilen aşılar şöyle:

– Tifo
– Dizanteri
– Kolera
– Veba
– Meningokok
– Stafilokok
– Boğmaca
– Brusella
– Oral BCG
– İntradermal BCG
– Difteri
– Tetanoz
– Kızıl
– Alimunyum presipiteli karma aşılar
– Lekeli humma
– Kuduz
– Çiçek
– Grip