Sağlık Bakanı da doğum kontrolü tartışmasına girdi

Sağlık Bakanı da doğum kontrolü tartışmasına girdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tartışma yaratan "Hiçbir Müslüman nüfus planlaması, doğum kontrolü gibi bir anlayışın içinde olmaz" sözleri Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a da soruldu.

NTV canlı yayınına konuk olan Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a "Sayın Cumhurbaşkanımız bizim halk sağlığı anlamında kullandığımız doğru kavramlara işaret ediyor" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Nüfus planlaması ya da doğum kontrolü lafı artık tarihe karışmış laflardır. TTB’den bazı başkanların açıklamalarını okudum, hayretler içinde kaldım. Ancak cehalet söyletir bunu insana. Onlar hala nüfus planlaması, doğum kontrolü ayakta durması gerektiğine işaret eden açıklamalar yapıyor. Bunlar devletlerin toplum üzerine nüfus etmek istediği yıllardan kalma tanımlar.

Çin’de bu ağır biçimde yapıldı. İkinci çocuğu doğurmaya kanunen hakkınız yok. Cumhurbaşkanımızın açıklamaları bizim toplumuza uygundur. Türk toplumunun da hızlı yaşlanma riski var. Doğumu teşvik eden bir kişiyim. Buna aileler karar verir. Zorla kimseye sen çocuk doğurma ya da sen çocuk doğur denmemelidir. Aileler karar verir, bunun adına aile planlamasıdır. Aile planlaması da demiyoruz, bunun adına üreme sağlığı diyoruz.

Anne ve çocuk açısından aile sağlıklı bir doğumu, çocuğu hedefleyecek bir şekilde planlamalar takipler yapabilir ama hepsi bu. Nüfus planlaması aile doğum kontrolü şeklinde konuşanlar cehaletlerini konuşturuyorlar. 30 yıl öncesini konuşuyorlar."

"GÜCÜM YETTİĞİNCE MANİ OLACAĞIM"

Akdağ, sezeyanla doğum için şunları söyledi:

"Gerekmeyen bir sezeryan anne ve çocuk için ristktir. Normal yolla doğum yapabilecek bir anneye anestezi veriyorsunuz, cerrahi bir işlemle karnını açıyorsunuz. Zorunluluk yoksa akla ziyan bir iş. Normal doğumlarla alakalı olarak biz ödemeler yaparak kolaylıklar getireceğiz. Tabi sezeryan da zorunda olunca yapılması gerekli bir iştir. Çok yanlış bir algı oluşturuldu toplumda sezeyan entelektüel bir faaliyet gibi başlatıldı ve topluma yaygınlaştırıldı. Sağlık Bakanı olarak gücüm yettiğince buna mani olacağım."