Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan corona virüsü açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan corona virüsü açıklaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin'den yayılan corona virüsüyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, şu ana dek havalimanlarında şüpheli bir vakaya rastlanmadığını duyurdu. Bakan Koca, dün bir hastanenin acil servisinin kapatılmasına yol açan Çinli turist çiftin, 26 kişinin öldüğü Wuhan kentinden geldiğini de açıkladı.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün Türkiye'deki durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

Koca, dün bir hastanenin acil servisinin kapatılmasına yol açan Çinli turist çiftin,  26 kişinin hayatını kaybettiği Çin’in Wuhan kentinden geldiğini açıklayan Fahrettin Koca, Maltepe’de Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne sevk edilen çiftin bu sabah özel ambulansla Çin’e gönderildiğini açıkladı.

Bakan Fahrettin Koca'nın açıklamaları şu şekilde;

Liman ve havalimanlarında sürekli sağlık personeli bulunduruyoruz. Çin'den gelen uçuşlar için bulaşıcı hastalık önlemlerini devreye soktuk. Çarşamba gecesinden itibaren Çin'den gelen yolcuların termal kameralarla taranmasına başladık. Herhangi bir şüpheli vakaya rastlamadık. Sıradan bir gripte de benzer bulgular olabilir.

ÇİNLİ HASTANIN DURUMU

Çarşamba gecesi Büyükçekmece'de hastaneye başvuran Çin uyruklu kişi Vuhan'dan geldiği öğrenilince izole edildi. Bu konuda bilgi kirliliği var. Çift olduğu söylendi, domuz gribi olduğu söylendi. Kadın hasta Süreyya Paşa Eğitim Araştırma Hastanesi'nde gözlem altına alındı. Kadının Çin'den beraber geldiği yolcuların hiçbirinde bulguya rastlanmadı. Diğer yolcular döndü, bu yolcu ise 36 saat gözlem altında tutuldu. Klinik bulgularında herhangi bir bozulma gözlenmedi. Şüpheli vaka olarak gördüğümüz hasta ülkesine dönme talebi üzerine Çin'e özel ambulans ve sağlık personelimizle gönderdik. Şüpheli vaka her ne kadar ülkesine dönmüş olsa da temasta olduğu kişileri taramadan geçiriyoruz. En ufak bir şüpheye mahal vermek istemiyoruz.

PANİĞE GEREK YOK

Vatandaşlarımızın paniğe kapılmasını gerektirecek bir durum yok. Enfeksiyon belirtileri arasında ateş, öksürük, nefes darlığı, solunum güçlüğü olabiliyor. İleri durumlarda zaatürre ve böbrek yetmezliğine neden olabiliyor. DSÖ bulaşma hızının diğer hastalıklara göre oldukça düşük olduğunu açıkladı. Dış ortama dayanıklılığı düşük. Eller sıklıkla yıkanmalı. Herhangi bir bulguda vakit kaybedilmeden bir sağlık kurumuna başvurulmasını istiyoruz."

BULAŞTIRICILIĞI DÜŞÜK

Vakayı genel durumu iyi olan, ateşi son 36 saatte gözlenmeyen genel durumunun bozulmadığı, diğer yolcularda ateş vb durumun olmadığı tablonun hafif seyrettiğini söyleyebilirim. Bugün DSÖ de açıkladı, bildiğimiz gribe göre corona virüsün bulaştırıcılığının daha düşük olduğunu biliyoruz. Çin'den gelen bütün yolculara DSÖ önermemesine rağmen termal kamera ile tarama yapıyoruz. Bulaştırıcılık ateşten sonra söz konusu. Bu hastayı 36 saat klinik olarak gözlemledik. 36 saatte bir ilerleme olmadığı ateşin devam etmediğini görünce hastanın talebi üzerine Çin'e gönderdik. Tetkiki daha bitmedi. Önümüzdeki günlerde netleşmiş olur. Bizdeki numune sayılarına göre önümüzdeki 3-4 gün içinde netlemiş olur.Biz burada temelde pozitif gibi görerek temasta olan herkesle ilgili tedbirlerimizi alıyoruz. Hastanede temasta bulunan 15-20 kişi gözlem altında tutuluyor."