Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan şehir hastaneleri için çelişkili sözler

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan şehir hastaneleri için çelişkili sözler
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bütçe görüşmelerinde şehir hastanelerinin özel sektörle birlikte yapımından vazgeçtiklerini söyledikten sonra söz konusu açıklamalarının çarpıtıldığını söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan bütçe görüşmelerinde şehir hastanelerinin özel sektör işbirliği ile değil devlet bütçesi ile yapılacağını açıklaması sonrası kafaları karıştıran bir açıklama daha yaptı. Bütçe görüşmelerindeki sözlerinin ‘istismar edildiğini’ iddia eden Bakan Koca, “İhtiyaç duyduğumuz ve planladığımız hastane inşaatlarına hem genel bütçeden klasik yolla hem de kamu-özel iş birliği finans yöntemi ile devam etmemizin önünde halen bir engel bulunmamaktadır. İhtiyaç halinde kamu-özel iş birliği finans yöntemiyle bundan sonra da yapılabilir” şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda süren bütçe görüşmelerinde kamuoyunun büyük tepkisini çeken şehir hastaneleri  yapımı ve hastaneler için özel sektöre verilen hazine garantisi ile ilgili konuşmuştu.  Koca, Kamu Özel Ortaklığı (KÖİ) yönteminden vazgeçtiklerini açıklamıştı.

Halen 10’u işletmede, onunun da yapım süreci devam eden şehir hastaneleri için bütçe kaynaklarından yapılacak ödemelerin katlanarak artması bekleniyor. İşletmede olan hastaneler için önümüzdeki üç yıl için, devlet kasasından özel sektöre 57 milyar 483 milyon lira aktarılacak. Bu rakam, Sağlık Bakanlığı’nın bütçesinin yüzde 27,8’ine denk geliyor.

“SÖZLERİM ÇARPITILDI”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şehir hastanelerinin özel sektör desteği ile yapılmasından vazgeçtiklerini açıklamasından sonra yaptığı yazılı açıklamada ise ‘Sözlerinin çarpıtıldığını’ belirtti.

Günün ekonomik imkanları çerçevesinde yapılan planlamada, bazı hastanelerin klasik ihale yöntemiyle planlandığını, büyük yapıların ise alternatif finansman yoluyla yapılmasının öngörüldüğünü aktaran Koca, mevcut kaynaklarla ve kısa sürede hedefe ulaşmanın, ancak bu şekilde mümkün olacağının saptandığını bildirdi.

Bakan Koca, günün şartlarında kamu-özel işbirliği (KÖİ) finans yönteminin tercih edildiğini ve bu yöntemin, ihtiyaç halinde gelecekte de yine kullanılabileceğini ifade ederek, bu süreçte KÖİ finans yöntemiyle 10 şehir hastanesinin inşa edildiğini ve genel bütçeden de çok sayıda hastane inşasının tamamlandığını hatırlattı.

Bakan Koca, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

Bu yöndeki açıklamalarımızın istismar edilmesini hayretle karşılıyorum. Şehir hastaneleri ile ilgili açıklamalarımın nasıl saptırıldığını görünce şaşırmadan edemedim. Şehir hastaneleri için bütçede yer alan ödeme, sadece kira bedeli değil, tüm bakım onarım ve hizmet bedellerini de kapsamaktadır. Bu hastaneleri genel bütçeden kendimiz yapsaydık, hizmet gideri olarak bütçedeki miktarın en az yarısını yine ödeyecektik. Nitekim diğer hastanelerimizde de yatırım giderlerine ilave olarak bu harcamaları yapıyoruz. Bugüne kadar yapılanları önemsiyorum, bundan sonra da bir adım ötesini, daha iyisini yapmayı hedefliyorum. Sözlerimin de arkasındayım."b