Sağlık Bakanı Koca İsmail Saymaz’a açıkladı. BionTech’in korona aşısından 1 milyon doz alınmasının nedeni ortaya çıktı

Sağlık Bakanı Koca İsmail Saymaz’a açıkladı. BionTech’in korona aşısından 1 milyon doz alınmasının nedeni ortaya çıktı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, BionTech’in ilk etapta 1 milyon dozdan fazla aşı veremeyeceklerini söylediğini belirterek, Moderna yurt dışına vermiyor. AstraZeneca vermek istiyor. Almaktan yana olmadım. Bekletiyorum” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz’a yaptığı açıklamada BionTech’in aşısından neden 1 milyon doz alındığını ve Moderna ile AstraZeneca’nın aşısından neden alınmadığını açıkladı. BionTech ile yaptıkları görüşmede yetkililerin ilk etapta 1 milyon dozdan fazla veremeyeceklerini belirttiklerini söyleyen Koca, “Moderna yurt dışına vermiyor. AstraZeneca vermek istiyor. Almaktan yana olmadım. Bekletiyorum” ifadelerini kullandı.

Bakan Koca’nın açıklamalarından satır başları şöyle:

İki Türk'ün başarısı ile övünüyoruz. İlk günden itibaren irtibattaydık. Türkiye'de Faz 3 çalışması için izin verdiğimiz kaç aşı var? İki. Biri, BioNTech. O arkadaşlar olmasa BioNTech'e vermezdik. Niye verdik? Vatandaştaki etkisini görerek, satın almak için. Ama (onlar) “1 milyondan fazla veremeyiz” dedi. 2021 için 25 milyon verebileceklerini söylediler. Ben “2021'in Nisanı'ndan sonra aşıya ihtiyacım olmayacak. Çünkü benim aşım devreye girecek. Nisan dahil, bana ne kadar aşı verirseniz, alırım” dedim.

Fazla veremeyeceklerini söylediler. O onların stratejisi… Nisana kadar verecekleri bir miktar var ama yeterli değil. Onu artırmaya çalışıyoruz.

Bir milyondan fazla… Görüşmelerimiz devam ediyor. Rakam söylediler ama artsın istiyoruz.

“ASTRAZENECA’NIN AŞISINA GÜVENMEDİM”

Moderna yurt dışına vermiyor. AstraZeneca vermek istiyor. Almaktan yana olmadım. Bekletiyorum.

Vatandaşıma, “Yüzde yüz güvenebilirsiniz. Ben de yaptırmak istiyorum” diyebileceğim bir aşı olma noktasında, daha emin değil dünya. Uzun vadeli bağışıklık sonuçlarını bilmiyoruz. Erken dönem başarı sonuçlarını dünya göremedi.

Yalnızca AstraZeneca için değil, BioNTech için de söylüyorum. Bunlar ‘mRNA' aşısı. Yani, genetik yollarla elde edilen aşılar. Erken dönemde antikor ve hücresel bağışıklık geliştirme anlamında başarı ortaya koymuş olabilirler. Ama orta ve uzun vadeli sonuçlarını dünya bilmiyor. Çünkü salgında mRNA yöntemiyle ilk kez kullanılıyor.

 

İlgili Haberler