Sağlık çalışanları can verirken Devlet Malzeme Ofisi bakın hangi ihaleyi iptal etti

Sağlık çalışanları can verirken Devlet Malzeme Ofisi bakın hangi ihaleyi iptal etti
Devlet Malzeme Ofisi’nin, sağlık çalışanları için açtığı FFP2/FFP3 tipi maske ihalesi ikinci kez iptal edildi. 15 Aralık 2020’de açılan ihale öncesi hayatını kaybeden sıhhat çalışanı sayısı 200’lerdeyken, bu sayı bugün 500’e ulaştı.

naynn.com''da yer alan habere göre, Devlet Malzeme Ofisi’nin geçen yıl aralık ayında açtığı 17.5 milyon adetlik maske ihalesi hâlâ sonuçlanmadı.

Firmalar, hükümet kararıyla her üç N95 maske ihracatı karşılığında bir N95 maskeyi Devlet Gereç Ofisi’ne hibe olarak veriyor. Son değişiklik ile bu oran 5 maske ihracatı karşılığında 1 adet hibe formuna uygulanıyor. DMO hibe olarak gelen bu maskeleri hastanelere ve sağlık kuruluşlarına dağıtıyor.

Ancak firmalar kalitesiz ve riskli maskeleri hibe ettikleri için sağlık çalışanlarına yüksek koruyuculu FFP2/FFP3 tipi maskeler ulaşmıyor.

SÜREÇ UZATILIYOR MU?

Devlet Malzeme Ofisi Satınalma Daire Başkanlığı tarafından Sıhhat Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’nün muhtaçlığı için açtığı 17 milyon 593 bin 400 adetlik FFP2/FFP3 maske ihalesi geçen yıl 15 Aralık günü duyuruldu, ihale evrak teslim tarihi olarak bir ay sonrası açıklandı.

Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan incelemenin ardından bir firmanın sona kalmış olmasına rağmen 12 Şubat 2021 günü ihalenin iptal edildiğini duyurdu. DMO 10 gün sonra ikinci bir ihale duyurusu yaptı. İç zarf açma tarihi olarak ise 9 Nisan belirlendi. Yurt dışındaki hastanelere maske ihracatı yapan bir firma sona kaldı fakat iç zarf açılışı yapılmadı. İhalenin ise iptal edilebileceği belirtiliyor.

Birinci ihalenin Resmi Gazete’de yayınlanan ilanındaki şu söz de dikkati çekmişti:

"Söz konusu ihale, kamu İhale Kanunu’nun 3. hususu (g) fıkrası (istisna) kapsamında olup, Devlet Gereç Ofisi satın alma konusu malzemeyi ihale edip etmemekte, kısmen ihale etmekte yahut dilediği istekliye vermekte büsbütün hürdür."

İlgili Haberler