Sağlık çalışanlarına şiddetin cezası artırıldı

Sağlık çalışanlarına şiddetin cezası artırıldı
Sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi

Sağlık çalışanlarına şiddette ceza artırımı

Sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik düzenleme ile korona virüs salgını nedeniyle yapılamayan eğitimlerin telafisine ilişkin düzenlemeyi de içeren Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. 

YARI YARIYA ARTIRILIYOR 

Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan sağlık personeli ile yardımcı sağlık personeline karşı, görevleri sebebiyle işlenen, Türk Ceza Kanunu'nda yer alan kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarında, ilgili kanunlara göre tayin edilecek cezalar yarı oranında artırılacak.

Söz konusu suçlarda, Türk Ceza Kanunu'nda yer alan hapis cezasının ertelenmesi hükümleri uygulanmayacak.

Şiddetin vuku bulduğu sağlık kuruluşunda, faile veya yakınına mağdurun verdiği hizmeti verebilecek başka sağlık personeli ve yardımcı sağlık personeli bulunması halinde, hizmet ilgili diğer personel tarafından verilecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmalarına ara verdi. Meclis koronavirüs önlemleri kapsamında 15 Mayıs'a kadar çalışmayacak. Ara kararı yarından itibaren başlayacak. 

Yasaya ilişkin detaylar şu şekilde: 

CEZALAR ERTELENMEYECEK 

- Tüm parti gruplarının ortak önerisiyle getirilen sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusunda cezalar yüzde 50 oranında arttırılacak.

- Şiddet uygulayanlara hapis cezası verilecek, cezalar ertelenmeyecek.

- Üniversitelerde, ilk ve orta öğretimde yaz tatilinde eğitim verilecek.

- Öğretmenlerin 2 aylık yaz tatili kısaltılabilecek.

- Öğretmenler, yaz tatili içinde aralıksız 2 ay izinli olacak ancak bu 2 aylık izin sürelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yönetmelikte saptanacak meslekle ilgili çalışmalara katılmakla yükümlü olacaklar.

- İlçe, il veya ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi nedenlerle eğitim öğretim faaliyetinin 2 haftadan fazla süreyle yapılamaması halinde uygulanacak telafi programlarının ders yılı içinde tamamlanamadığı durumlarda, yaz tatilinde yapılacak eğitim ve öğretim faaliyetleri nedeniyle, Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmenlerin izinleri kısaltılabilecek. Bu durumda öğretmenlerin izinleri bir aydan az olamayacak.