Sağlıkta yıpranmada 200 bin kişi kapsam dışı!

Sağlıkta yıpranmada 200 bin kişi kapsam dışı!
Sağlık çalışanlarının tamamının yıpranma payından faydalanmamasını eleştiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş,200 bin kişi kapsam dışı kaldığını söyledi.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, TBMM’de görüşülecek olan yıpranma payı ile ilgili düzenlemenin kapsamının genişletilmesi gerektiğini söyledi.

Bir yıllık çalışmaya iki ay olarak düşünülen yıpranma payının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözünü verdiği gibi, bir yıllık hizmete karşılık üç ay, yani 5 yıla bir yıl olarak hayata geçmesi gerektiğini kaydetti.

Milli Gazete'de yer alan habere göre, Metin Memiş, basın mensuplarıyla kahvaltıda buluştu. Kahvaltıda sağlık sektörü ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Memiş, TBMM’de görüşülecek olan yıpranma payı ile ilgili düzenlemenin kapsamının genişletilmesi gerektiğini ifade etti. TBMM’de görüşülecek tasarıda 350 bin sağlık çalışanı ile ilgili yıpranma payı yer alırken, geriye kalan 200 binlik sağlık çalışanı ise kapsam dışı kaldı.

YIPRANMA PAYI, SÖZ VERİLDİĞİ GİBİ 5 YILA 1 YIL OLSUN

Yıpranma payının sağlık çalışanlarının haklı bir talebi olduğunu söyleyen Memiş, bu talebi gündeme getiren ve hayata geçmesine vesile olanın ise Sağlık-Sen olduğunu hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde 5 yıllık çalışmaya 1 yıllık yıpranma payı sözünü verdiğini hatırlatan Memiş, “Şimdi yasa teklifinde yer alan 6 yıla 1 yıl yıpranma payının Sayın Cumhurbaşkanımızın müjdelediği şekilde düzeltilmesi gerektiğinin altını çizmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

YIPRANMA PAYI HERKESİ KAPSASIN

Yıpranma payının yalnızca sağlık hizmetleri sınıfında yer alanları değil, sağlık hizmetlerinde çalışan bütün kadrolardaki kamu görevlilerinin tamamını istisnasız şekilde kapsaması gerektiğini ifade eden Memiş, yıpranma payının geriye dönük olarak hayata geçmesinin hakkın teslimi olacağını dile getirdi.

ŞİDDET UYGULAYANLAR TUTUKLU YARGILANSIN

Sağlıkta yaşanan şiddete de değinen Memiş, şiddetin önlenmesi için caydırıcı yasal düzenlemelerin hayata geçmesi gerektiğini ifade etti. Şiddet uygulayanların tutuklu yargılanmasına yönelik yapılan yasal düzenlemenin, CMK’da yapılması gereken değişiklik yüzünden uygulanamadığını belirten Memiş, “Şiddet uygulayanlar tutuklu yargılanmalı. Bunun yanı sıra şiddet uygulayan kişilerin acil sağlık hizmetleri dışındaki sağlık harcamaları 6 aylık bir süre için, SGK yerine şahısların kendinden alınmalı. Toplumsal bilinci artırıcı çalışmalar yapılarak, vatandaş duyarlılığı artırılmalı ve vatandaşlarımızın sağlık çalışanlarına sahip çıkması ve şiddet uygulayanlara tepki göstermesi sağlanmalı” diye konuştu.