Sahada eğitim mi var!

Bu hafta Ordu-Sivas müsabakasında başarılı hakemlerimizden Fırat Aydınus, frikik çekilirken barajda kol ve dirseklerini açmamaları için defans yapan takım futbolcularına ikazlarda bulunuyor. Geçen hafta da 2 hakemin bu tür uyarıları yaptığını gördük. Şayet birileri böyle davranmaları için bir eğitim vermişse doğru yapmamıştır. Yok; hakem kendiliğinden bunları yapıyorsa böyle bir şey olamaz!.. Futbolcular neyin cezalandırılıp neyin cezalandırılmayacağını bilmeliler. Yıllardır televizyon programlarında söyledim. Kulüpler, futbolcularına kuralları öğretecek bir hoca bulundurmalı. Avrupa’daki kulüplerin bünyesinde bu hakemler var ve futbolcuları eğitiyorlar. Hakemlerin sahada oyunu durdurup, futbolculara ders vermeye hakları yok. Örneğin ceza alanındaki sarılma, tutma ve çekmeler için oyuncuları çağırıp “Gözüm üzerinizde” ikazı oyun başında bir kereliğine tamam da, bu ikazı doksanıncı dakikada bile yapıyorlar!
İkaz. İhtar. İhraç.
Hakemlerin uygulamadaki sıralaması ihtar, ihraç oyun kitaplarında var da, bu kitaplara ikaz yazılmış mı? Ayrıca bu ikaz karşı takıma da haksızlık olmuyor mu?

 

İstanbul BB-G.Saray
(Hüseyin Göçek)
Müsabakanın henüz başında Dany-Webo buluşmasında Galatasaraylı futbolcu, rakibini eliyle tuttu ve bıraktı. İstanbul Belediyesporlu Webo düştü, hakem ve yardımcısı “oyuna devam” da birleşti. Dany ihraç edilse Galatasaray 85 dakika 10 kişi oynayacaktı.

 

Beşiktaş - Mersin İY
(Barış Şimşek)
Karşılaşmanın hemen başında ceza alanında siyah-beyazlı genç futbolcu Oğuzhan çekildi ve Beşiktaş’ın penaltısı güme gitti. Akabindeki elle oynamada penaltı doğru karardı. Oğuzhan’a verdiği iki sarıdan kırmızı da doğruydu.

 

G.Birliği-Elazığ
(Hüseyin Sabancı)
Kaleci Ramazan’ın Aydın’a faulü bariz gol şansı nedeniyle kırmızı olmalıydı ve doğru karar verildi. Ancak Sabancı bu müsabakada kartlarda standardı sağlayamadı. Aynı pozisyonlara farklı yorumlarda bulundu.

 

Antalya-Trabzon
(Halis Özkahya)
Maç başında bordo-mavili futbolcu Adrian’a ofsayt bayrağı yanlış. Önemli bir pozisyon başlangıcıydı. Janko’nun iptal edilen golünde 3 kişi ofsayttı. Volkan’a Musa’nın çelmesi dikkatle izlense penaltı verilebilirdi.

 

Akhisar Bld.-F.Bahçe
(Bülent Yıldırım)
Akhisar Belediye’nin golü ofsayttı. Yardımcı bu açık pozisyonu göremedi. Kuyt’ın ceza alanı dışında ilk hareketi topa değil, rakibeydi. O pozisyon da iyi değerlendirilemedi.

 

Eskişehir-Gaziantep
(Kuddusi Müftüoğlu)
Eskişehir’in ikinci golünü atan Servet ofsayttaydı ancak gol geçerli oldu. Bekir’in, rakibinin ayağına bastığı anı kartsız geçirmesine rağmen başka hatası yoktu.

 

Kayseri-K.Karabük
(Yunus Yıldırım)
Maçın genelinde başarılı. Bobo’nun attığı ilk golde ofsayt yoktu. Yardımcı doğru oynattı. Yine Bobo’nun attığı sayılmayan golü ofsayt değildi. Yardımcının hatasıydı.

 

Ordu-Sivas
(Fırat Aydınus)
Kadir’in elle bariz gol şansını önlemekten kırmızı ve penaltı kararı doğru. Sivas’ın şutunun çizgiyi tam geçtiğini yardımcı da yeri itibariyle belirleyemezdi. 

 

Bursa-Kasımpaşa
(Özgür Yankaya)
Penaltı beklenilen karşılıklı iki pozisyonda devam kararları doğruydu. Genel anlamda başarılı bir maç yönetti.

Yazarın Diğer Yazıları