Sahi bizim Kayseri ile burun spreyi aşımız vardı ne oldu o iş. Hani Nisan Mayıs’ta yerli aşı yetişiyordu

Sahi bizim Kayseri ile burun spreyi aşımız vardı ne oldu o iş. Hani Nisan Mayıs’ta yerli aşı yetişiyordu
Türkiye’de aşı tedariğinde yaşanan sıkıntılar sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz yıl yaptığı yerli aşı açıklamaları tekrar gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kasım 2020’de yaptığı açıklamada gelecek yıl Nisan ayında yerli aşıyı uygulamayı planladıklarını söylemişti. Ancak Nisan ayı bitmesine rağmen aşılarla ilgili çalışmalar tamamlanamadı. Yerli aşı çalışmalarının başındaki isim Kayseri Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış Faz-2’de son aşamada oldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz gün Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada önümüzdeki iki ay boyunca aşı tedarikinde sıkıntı yaşanacağını, Biontech aşılarının da ikinci dozlarının ertelendiğini açıkladı. Türkiye’de aşı tedariğinde yaşanan sıkıntılar sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz yıl yaptığı ‘yerli aşı’ açıklamaları tekrar gündeme geldi.

ERDOĞAN: “NİSAN 2021’DE YERLİ AŞI GELİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kasım 2020’de yaptığı açıklamada gelecek yıl Nisan ayında yerli aşıyı uygulamayı planladıklarını söylemiş, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da aynı ay içerisinde yaptığı açıklamada yerli aşı çalışmalarıyla ilgili verdiği bilgide ‘Nisan ayında ilk aşımıza kavuşmayı ümit ediyorum’ ifadelerini kullanmıştı.

NİSAN AYI GELDİ AMA AŞI YOK

Geçtiğimiz yıl yapılan bu açıklamalara rağmen yerli aşıda hala sonuç alınamaması dikkat çekti. Nisan ayını işaret eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu kez yeni bir tarihe işaret ederek “Önümüzdeki ağustos, eylül gibi, yaz dönemi ilk aşımızın biteceğine, başarıyla sonuçlanacağına inanıyorum." dedi

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ "FAZ-2 AŞAMASININ SONUNDAYIZ"

Yerli korona virüs aşısı (Kovid-19) çalışmalarının başındaki isim Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış ise geçtiğimiz günlerde A Haber ekranlarında yerli aşı ile ilgili son durumu anlattı.

Faz-3 aşamasının ardından yerli aşının faaliyete geçeceğini belirten Mustafa Çalış "Faz-2 aşamamızın 2. doz çalışmalarını 9 Nisan''da tamamlamıştık. Kamuoyu ile bunu paylaşmıştık. Gönüllülerimizin kan örnekleri üzerinde çalışılıyor. İkinci dozlamadan sonra gönüllülerden alınan kan örneklerinde özellikle antikor ve diğer parametrelere bakılarak etkinlik aşaması değerlendirilecekti. Bununla ilgili sona gelmiş durumdayız. Cuma günü itibarıyla sonuçları Sağlık Bakanlığı''na göndereceğiz.” İfadelerini kullandı.

"SPREY AŞI AŞI EN ERKEN SONBAHARDA UYGULANABİLİR"

Burundan uygulanacak sprey aşıyla ilgili bilgi veren Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı ise “Faz 1 bittikten 3 ay sonra Faz 2 başlar, dolayısıyla bu aşı en erken sonbaharda uygulanacaktır. Aşının kimlere uygulanacağı, yan etki profilleri Faz 2 çalışmasında ortaya çıkacaktır; şu an için biraz erken aşamadayız.” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler