Sakarya'da FETÖ davası

Sakarya'da FETÖ davası
FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin 86'sı tutuklu 222 sanığın yargılandığı davada esas hakkındaki savunmaların alımasına başlandı.

 Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin 86'sı tutuklu 222 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce özel hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları ile sanık yakınları katıldı. 

İki celse arasında mahkeme dosyasına Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve diğer kurumlardan gelen belgelerin zapta geçirilmesinin ardından, sanık ve avukatları esas hakkındaki savunmalarını yapmaya başladı.

Tutuklu sanık eski 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, esas hakkındaki savunmasında birlik komutanı olarak sorumluluğunu inkar etmediğini, reddetmediğini söyledi.

İlk celsedeki savunmasında bazı hususları belirttiğini aktaran tutuklu sanık Coşkun, "İlk savunmamda tek bir talebim vardı, gerçeklerin açığa çıkartılması fakat mütalaa iddianamenin tekrarı niteliğindedir. 15 Temmuz ile ilgili davalar ayrı ayrı görülüyor. Eğer bu olay bir hiyerarşi içerisinde yapılmışsa yargılama tek olmalıydı. 15 Temmuz'dan önce darbe olacağına ilişkin emarelere karşın maalesef bir önlem alınamamıştır." dedi.

Tutulu sanık Coşkun, mütalaada darbe mesajlarının bizzat şahsına gönderildiğinin belirtildiğini ifade ederek şöyle devam etti:

"Mütalaada benimde bu mesajları birliklere gönderdiğim yazılı. Savunmamda ben bu mesajları hiç görmediğimi söylediğim halde mütalaada yer verilmiştir. TSK'da emir ve mesajlar ilgili komutanlıklara yayımlanır. Bu durumda mesajların şahsıma gönderilmeyeceği açıktır. O saatte kışlada olmadığım için personele okumam da mümkün değildir. Ben bunları birliklere yayımlamışsam bununla ilgili yazılı emir olması gerekiyor ama böyle bir şey de yok."

Olaylardan sonra askerlerin kışlaya dönmesi için emir verdiğini belirten sanık Coşkun, "Dönen oldu, dönemeyen oldu. Dönemeyenlere emniyetlerini kendilerinin almaları emrini verdim. Adam öldürmeye teşebbüs suçlaması gerçeği yansıtmıyor çünkü yaralananların kim tarafından hangi silahla yaralandığı belli değil. Kimsenin ölmemesi bizim için en sevindirici nokta. Hiç bir askerin halka ateş ettiğini sanmıyorum. Gerçeklerin ortaya çıkmasını istiyorum." şeklinde savunma yaptı.

Tutuklu sanık eski Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay İlhan Aysan da esas hakkındaki savunmasında "Darbe teşebbüsünde yer almadım, desteklemedim, FETÖ'cü değilim. Lehime olan birçok delil mütalaada belirtilmemiştir. Darbe bildirisinin gelmesiyle buna uymayacağımı yanımdaki insanlara söyledim. Kışladan çıkılmayacağı, devriyedekilerin kışlaya dönmesi emrini verdim. İddianamede ve mütalaada şahsımla ilgili iddiaları kabul etmiyorum. Suçsuzum, beraatıma ve tahliyeme karar verilmesini talep ediyorum." dedi.

Sanık avukatları da müvekkillerinin beyanlarına katıldıklarını, mütalaada kendileri ile ilgili olan kısımları kabul etmediklerini belirterek, sanıkların tahliyelerini ve beraatlarini talep etti.

Mahkeme heyeti, sanık ve avukatların esas hakkındaki savunmalarını yapması için duruşmaya yarına kadar ara verdi.