Sakatlıklar ve hakemler

Haftanın açılış müsabakası olan Kasımpaşa-Denizli maçında Kasımpaşalı oyuncu sakatlandı yatıyor. Denizli kaptanı Rodallega, oyuncusuna eliyle topu dışarı at diyor. Takım arkadaşı herhalde, 'önümdeki rakibi geçip atayım' diye düşünerek pozisyonu devam ettirip topu kaptırıyor. Hücuma dönüşen oyun 2. Kasımpaşa golü oluyor. Sonrası iki takım oyuncuları arasında gergin bir atmosfer itiş kakış. Genç hakem Ramazan Keleş, sakatlanmanın ciddi olmadığını düşünüyor. Müsabakayı devam ettirmesi doğru. Hala yerden kalkamayan futbolcunun takım arkadaşı, topu aldığında oyunu durdurabilirdi. Geçtiğimiz hafta bazı maçlarda benzer ancak ileri gitmeyen durumları gördük. Uluslararası oyun kuralları, hakemin yetki ve görevlerinde, bir oyuncunun hafif sakatlandığı kanısına varırsa top oyun dışı kalıncaya kadar oyunu devam ettirir. Bir oyuncu ciddi sakatlandığında da oyunu durdurur. Oyuncunun oyun alanından çıkmasını sağlar. Kurallar, oyuncu saha içinde tedavi edilemez demektedir. Peki uygulamalar böyle mi oluyor. Yalnız bizde değil, bütün dünyada IFAB bu uygulamalardan memnun ki bu olanları seyrediyor. Bu kuralı hakemden alıp futbolcular değerlendiriyor. IFAB, oyun kurallarında bir sürü önemli olmayan değişiklikler yapıyor. Ama yıllardır bu soruna bir yaptırım getirmedi. Futbolcular işine geldiği gibi bazı sakatlıklarda hakemin devam ettirdiği oyunu durdurup topu taca atarak bu yetkiyi hakemden alıyor. Hakemler de oyunculara uyuyor. Yıllar önce bu konuyu IFAB'a yazdım. Teşekkür ettiler. Bu hususta size cevap vereceğiz dendi. Ancak yıllardır değişen bir şey olmadı. 

Kasımpaşa-Denizli
Ramazan Keleş

Süper Lig'deki ilk maçında bazı faulleri değerlenmese de geçer not alır. Verilen penaltıda Kasımpaşalı oyuncu önce itiliyor. Sonra eliyle oynuyor. O pozisyon hakeme kapalıydı. VAR devreye girmeliydi.

Hatay-Fatih Karagümrük 
Tugay Kaan Numanoğlu

Hakem Fatih Karagümrük lehine penaltı noktasını gösterdi. Yardımcı hakem de ofsayt bayrağı kaldırdı. VAR'dan bakıldı ofsayt kararı çıktı. Fatih Karagümrük'ten NDiaye ve Sabo'nun iki sarı karttan kırmızı kartları doğruydu.

Kayseri-Trabzon
Burak Şeker

Puanların paylaşıldığı müsabakada verilmeyen faul ve kartlar olsa da yönetimi geçer not alır.

Çaykur Rize-Göztepe
Özgür Yankaya

Rize lehine verilen ilk penaltı VAR'dan izleyip ayağa basma nedeniyle verildi. İkinci verilen penaltıda Alpaslan-Yasin karambolünde penaltı çıktı. Yasin bir yerde penaltıyı aldı. Kaleci ihlali ile kurtulan penaltı, Skoda ile gole çevrildi. VAR'dan gol geçerli oldu.

Ankaragücü-Konya
Mete Kalkavan

Konya lehine verilen penaltı kararı doğruydu. Ankaragücü lehine verilen penaltı, VAR'dan izlenip verildi. Ankaragücü'nden Bolingi ikinci sarıdan kırmızı kartı doğruydu. 

Fenerbahçe-Malatya
Erkan Özdamar

Verilen penaltı kararı doğru, değerlenmeyen fauller ve kartlara rağmen yönetimi iyiydi.

Erzurum-Gençlerbirliği
Alper Ulusoy

Erzurum'un beraberlik golü, hentbol nedeniyle iptal edildi. Yönetimi iyiydi.

Başakşehir-Gaziantep
Abdülkadir Bitigen

Penaltı beklentilerinde devam kararları doğru iyi bir yönetim gösterdi.

Alanya-Beşiktaş
Atilla Karaoğlan

Alanya lehine verilen penaltı kararı VAR'ın uyarısıyla top kol buluşması nedeniyle verildi. Beşiktaş lehine verilen penaltı Güven'in düşürülmesinden haklı verildi. Babacar'ın iki sarıdan kırmızı kartı doğruydu. Hakem uzun itirazları dinleme yerine kartları kullanmalıydı.

Sivas-Antalya
Halis Özkahya

Antalyaspor'lu oyuncunun düşüşüne penaltı noktasını gösterdi. VAR'dan çağırıldı seyredildi. Omuz omuza mücadele nedeniyle karar VAR'dan geri döndü ve penaltı iptal edildi.

Yazarın Diğer Yazıları