Sakatlıkların hangisi doğru

Uluslararası oyun kurallarına göre, eğer bir oyuncu hafif şekilde sakatlanmışsa top oyun dışı oluncaya kadar hakem oyunu devam ettirir. Bir oyuncu ciddi şekilde sakatlanmış ise hakem oyunu durdurur. Oyuncunun oyun alanından çıkmasını sağlar. Sakatlanan oyuncu saha içinde tedavi edilemez. (Bunun istisnası dilin boğazına kaçması, ayak kırılmaları vs) Peki uygulamalar öyle mi oluyor ülkemizde. Avrupa'da hatta dünyada bu kuralın dışında uygulamaları FIFA da seyrediyor. Oyun kurallarında bir sürü çok önemli olmayan değişikliklere gidildi ancak bu soruna bir türlü formül bulunamadı. Hakemin oyunu durdurup durdurmama kararını, futbolcular topu taca atarak bu yetkisini onlardan alıp  kendileri kullanıyorlar. Ufak bir müdahale sonrası feryat eden futbolcular bir fısfısla hakemden hemen oyuna girmek için izin istiyorlar. Buna ülkemize gelen yabancı futbolcular da çabuk adapte oluyorlar. Futbolun marka değerinin düşmesinin başlıca sebeplerinden biridir bu. Avrupa'daki futbolcuları da izliyoruz. Onlar ayakta kalmaya gayretli, bizdekiler yerden kalkmamaya. Bir de yüze gelen kol ve dirsekle ilgili hakemi, rakibe kart vermeye zorlayan aldatmacalar var. Vücuduna gelen darbeyi yüzüne gelmiş gibi gösterenlere niçin sarı kart verilmiyor. Bu da bir aldatmaca değil mi. 90 dakikanın yarısını bile topun oyunda kalmadığını görmek çok acı. Bir de itiraz çirkinliğinin ortadan kaldırılması bir başka önem arzetmekte. En ufak şeylere toplu itirazlar için hakemler otorite zaafı göstermemelidir.

Ankaragücü-Konya

Alper Ulusoy

İkinci yarının açılış maçını tek sarı kartla bitirdi. İyi bir yönetim gösterdi.

Alanya-Kayseri

Ali Palabıyık

Alanyaspor'un farklı kazandığı masabaka hakem için zor değildi. Kayserisporlu oyuncuyla önce sarı kart çıktı. Sonra VAR'da seyredilip kramponun rakibin aşil tendonuna geldiği görülüp, kart kırmızıya dönüştü. Karar doğruydu.

Başakşehir-Malatya

Serkan Tokat

Farklı bir skorla biten müsabakada karşılıklı iki takımın golleri VAR'la iptal edildi. VAR'a çok gidilen bir müsabaka oynandı.

Gaziantep-Fenerbahçe

Hüseyin Göçek

34 faulun yapıldığı dolayısı ile oyunun çok durdurulduğu müsabakada hakem ve yardımcıları çok iyi bir yönetim gösterdi. Yardımcılar kritik ofsayt tespitlerinde VAR'a ihtiyaç bırakmadılar. VAR'a gerek kalmadı.

Antalya-Göztepe

Atilla Karaoğlan

Göztepe'nin net galibiyeti ile biten müsabakada yönetimi iyiydi ancak yardımcının geç ofsayt bayrağı Diego'nun kırmızı kart görmesine neden oldu. Önce ofsaytı kaldırsaydı, Diego itirazdan kırmızı kart görmeyecekti. Buna standart getirilmeli. Bazıları hemen kaldırıyor bazıları pozisyonun bitmesini bekliyor.

Trabzon-Kasımpaşa

Zorbay Küçük

Trabzon'un farklı kazandığı müsabaka hakem için zor değildi. O da zorlanmadan iyi bir yönetim gösterdi. Fernandes'in iki sarıdan kırmızısı doğruydu.

Galatasaray-Denizli

Yaşar Kemal Uğurlu

Verilmeyen kartlar vardı. Galatasaraylı Marcao, ikinci sarı kartı görmediği için şanslıydı. Falcao'nun topa yumruğunu hakem ve VAR görmedi.

Beşiktaş-Sivas

Ali Şansalan

Burak topu göğsüyle önüne indiriyor. Apigandoye'nin topa müdahalesi imkansız. Sağ ayak ve baldırı ile arkadan Burak'ı düşürmesi penaltıydı. Şarjla uzaktan yakından ilgisi yoktu. Burak kendini atar önyargısı yanlıştır. Pozisyon neyi gerektiriyorsa o karar verilir. Gökhan Gönül'e yapılan iki sert hareket sonrası önce Erdoğan'a sarı kart verildi. VAR'ın uyarısıyla diğer oyuncu Uğur Çiftçi'nin Gökhan'ın kaval kemiğine darbesi tartışmasız kırmızı karttı. Uğur'a kırmızı verildi, ancak Erdoğan'ın sarısı da iptal edilmemeliydi. Hakemler futbolcuların sağlığını korumakla yükümlüdür.

Çaykur Rize-Gençlerbirliği

Arda Kardeşler

Arda Kardeşler, devre arasında FIFA kokartı takmıştı. Bunun morali ile çıktığı ilk müsabakasında iyi bir yönetim gösterdi.

 

Yazarın Diğer Yazıları