Sakin şehirde Covid 19 paniği

Ege yöresinin 3000 yıllık yerleşim yeri olan ve 1884''ten bu yana ilçe statüsünde bulunan Seferihisar, kışın 40 bin yaz aylarında 300 bin kişilik nüfusu ile dikkat çeker. 2010 yılında İtalya''da toplanan Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısında Türkiye''nin ilk "Sakin Şehir" unvanını kazandı.

"Sığacık''taki o kalabalığı görünce korktum… Korkuyorum ki bu yaz insanlar fahiş fiyatlardan sebze ve meyve alacaklar" diyen Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin''e sordum;

Sakin Şehir koronavirüs salgınından etkilendi mi?

Yetişkin: İnsanlar artık İzmir''e daha rahat, doğayla iç içe, tek katlı dubleks evlerde oturmak için gelmek istediler... Seferihisar da en gözde yerlerimizden. Bundan dolayı nüfusumuz çok arttı.

Ne zaman yasaklar kalktı ulaşım açıldı o tarihten itibaren bizim burada vaka sayısı arttı. Yoğun bir şekilde bunu da görüyoruz. Normal nüfusumuz şu an olması gereken yani yaz başında gelmesi gereken yazlıkçı diye tabir ettiğimiz vatandaşların erken gelmesi nedeniyle biz bir ay önceden bu yoğunluğu yaşamaya başladık.

Şu anda yüzde 70 doluluk oranında yazlıklarımız.

Peki, artış var mı vaka sayısında?

Yetişkin: Vaka sayısında maalesef artış var. Mesela Seferihisar''da ilk koronavirüsünün başladığı dönemden bu yana daha fazla oldu. Yani o dönemde bu kadar artış görmedik. Bu kadar vaka sayısına ulaşmadık. Şu son 8-10 günde salgının en yoğun olduğu günler olan 2 ayda görmediğimiz vaka artışını gördük.

Kaç kişi oldu?

Yetişkin: Bugün resmi sayıyı almadım ama 30 civarında koronavirüs vakası vardı.

Seferihisar Devlet Hastanesi Covid 19 için hazırlıklı bir hastane mi?

Yetişkin: Şimdi Seferihisar Devlet Hastanesi burada yatakta hasta bakamıyor. Dokuz Eylül, Yeşilyurt gibi araştırma hastanelerine sevk ediliyor hastalar. Şuan benim bildiğim kadarıyla

Seferihisar''daki vakalar evlerinde karantina altında bu hastalığı ilaç tedavisiyle geçiriyor.

Tabi bizim yukarıdaki hastanemiz birinci sınıf bir hastane olmadığı için yani orada sadece test sonucu alıp büyükşehirdeki büyük hastanelere gönderiyorlar.

Turistik yerlerde Sığacık gibi Gümüldür gibi mahallelerde hafta sonu yoğunluk oluyor mu? Sosyal mesafeye dikkat ediliyor mu?

Yetişkin: Bu hafta ilk yasakların kalktığı haftaydı çok yoğun oldu. İnşallah bu yoğunluk ondandır. Sığacık''taki o kalabalığı görünce korktum yani. Hafta sonu Sığacık''ta bütün işletmeler ağzına kadar doluydu. Oturacak sandalye bulunmuyordu. Sosyal mesafe olayı da bayağı sıkıntıydı.

Biz zabıtayla nereye kadar yetişiriz insanları nereye kadar uyarırız biz elimizden geleni yapıyoruz ama biraz insanların bu konuda bilinçli olmaları gerekiyor. İnsanların kendilerinin tedbir alması lazım

Çok büyük risk değil mi?

Yetişkin: Bunu hem ilçemiz olarak hem ülke olarak bu ikinci dalga başlarsa kaldırabileceğimizi düşünmüyorum.

Onun için şimdiden bu tedbirlerin alınması gerekiyor. Şimdiden bazı önlemlerin alınması gerekiyor. Yani en azından bu yasakları haziran sonuna kadar idare ettirmemiz gerekiyordu.

Tamam, bir ekonomik sıkıntısı var ama insan sağlığı çok önemli. Dişimizi biraz daha sıkmamız lazımdı. Bence çok erken bi karar alındı bu konuyla ilgili. Şimdi biz burada en kötü örneklerinden biriyiz.

Seferihisar''da ticaret hayatı nasıl etkilendi?

Yetişkin: Ticaret hayatı yüzde yüz etkilendi. Yazlıkçılar yok artı yerel üreticimiz çok etkilendi. Üretici pazarlarımızı kapatmak zorunda kaldık. Yerli esnafımız ekonomik olarak çok fazla etkilendi. Normal hasılatın onda birini bile yapamadıklarını söylediler

Tarımsal üretim nasıl etkilendi?

Yetişkin: Çiftçiler için de tarımla uğraşanlar için de çok büyük ekonomik krize neden oldu

Burada tarımla uğraşan çiftçiler nisan ayı başında fideleri toprağa dikmiş oluyordu. Nisan 10- 15 gibi bahçelerini hazırlamış oluyorlardı. Sebzecilik yapanlar özellikle bu yıl çok geç kaldı onun için mahsul alanında da bi boşluk olacak.

Korkuyorum ki bu yaz insanlar fahiş fiyatlardan sebze ve meyve alacaklar.

Tarım Bakanlığına destek vermesi çağrısı yapıyorum. Çünkü Seferihisar tüm çevreye hatta İzmir''e tarım ürünü gönderen ilçeydi. Şimdi bunları gönderemezse sıkıntı yaşanabilir.

Devletin çiftçiyi desteklemesi lazım

Turizm nasıl etkilendi?

Yetişkin: Turizmde çok etkiledi bizi.  Tüm otel rezervasyonlar iptal oldu büyük maddi kayıp var. Yabancı turistler de gelemedi. Marina da yat turizminin de patladığını söylüyor insanlar. Yani kişisel tatil yapmak isteyenler yat ve tekneleriyle denize açılıp tatil yapmak istiyor. Birçok insan çadırlı kamp ve karavan tatiline döndü.

Doğanbey''de çadır ve karavanlar için kamp alanı oluşturduk.

dfs-004-001-011-001-001-001-002-016-1-007.jpg

Yazarın Diğer Yazıları