Salda gölü ihalesi belli oldu!

"Türkiye'nin Maldivleri" diye adlandırılan doğa harikası Salda Gölü'nü biliyorsunuz.

Çevresinde 61 familyaya ait 301 sucul ve karasal bitki türü var. Göl, 110 kuş türüne de ev sahipliği yapıyor. 1989'da "1. ve 2. Derece Doğal Sit Alanı" olarak belirlendi.

Önce Turizmi Teşvik Kanunu kapsamına alındı. Sonra 2006 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Merkezi ilan edildi. Göl yakınındaki 12 hektarlık alan ise Temmuz 2011'de Tabiat Parkı olarak kabul edildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü, Salda Gölü'nün korunması amacıyla 28 bin hektarlık alanın milli park ilan edilmesi için rapor hazırladı. Hazırlanan rapor Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunuldu ancak rapor kabul edilmedi.

2017 yılına gelindiğinde göl ve çevresi hakkında projeler, haritalar hazırlandı ve 2017/298986 ihale kayıt numarası ile o projeler ihale edildi.

Bu esnada göl etrafında kaçak yapılaşma ve yerli yabancı turistlerin ilgisi ve bazı ziyaretçilerin doğa harikası göle zarar verecek davranışlarda bulunması duyarlı kişilerin ve çevre halkın tepkisine neden oldu.

Ardından Salda Gölü, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi ve 19 Mart 2019 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlandı.

Bu arada tüm bunlar olurken Cumhurbaşkanının eşi Emine Erdoğan da gölü ziyaret ederek Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan bilgi aldı.

Sonuç olarak Salda Gölü'ne Millet Bahçesi yapılacağı ilan edilmiş oldu.

Türkiye'de yapılması planlanan bir çok Millet Bahçesi bir "rant bahçesine" dönüştüğü için bu karar haklı olarak endişelere yol açtı.

Sosyal medyada da gündem olunca Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum açıklama yapmak zorunda kaldı. Rant yaratıldığına ve yapılaşmaya açıldığına dair iddiaları reddetti.

Tepkilere rağmen Millet Bahçesi için yapılacak olan ihale açıklandı.

İhale 31 Temmuz'da yapılacaktı.

Bakan Kurum, tekrar açıklama yapmak zorunda kaldı ve "tek bir çivi dahi çakılmaması için bu projeyi gerçekleştiriyoruz" dedi.

Sözcü gazetesinden değerli meslek büyüğüm Çiğdem Toker, Salda Gölü ile ilgili sıkı takipte. Son yazısında "Salda İhalesi Ne Oldu" diye sordu.

Toker'in sorduğu ihale sonuçlandırıldı. İhalede proje için değişik teklifler yapıldı. Bu teklifler içerisinden ihaleyi, Güngör Tarım İnşaat San. ve Tic. A.Ş firması 21 milyon 770 bin TL ile kazandı.

Ama daha düşük teklifler vardı.

Sorduğunuz soruyu duyar gibiyim.

Daha düşük teklifler varken neden bu firma işi aldı?

Hemen anlatayım.

4734 sayılı ihale kanununun çevre düzenleme işlerinde A18 iş deneyim belgesi isteniyor. A18 iş deneyim belgesi istenen işlerde de, N katsayısı 1.20 olarak belirlenmesi gerekiyor. N katsayısı 1.20 olarak uygulanan ihalelerde sınır değer yüzde 40 ila yüzde 50 arasında tenzilata rast geliyor.

Bahse konu ihalede ise N katsayısı 1.00 olarak ihale edilmiş. Burada da sınır değer yüzde 18 ila yüzde 25 arası tenzilata rast geliyor. Şayet mevzuata göre, N katsayısı 1.20 olarak alınmış olsaydı ihale 15 milyon teklif veren firmanın olacaktı.

Oysaki A18 Çevre Düzenleme iş deneyim belgesi istenen işlerde 1,20 katsayı uygulanması zorunlu. İstenecek olan iş deneyim belgesi yapımın içerisindeki işlerin oranıyla belirlenir. En çok hangi iş uygulanacaksa benzer iş deneyimi bu belge ile ihale edilir. İşin içerisinde bir kısım alt yapı olması demek alt yapıdaki 1,00 olan kanunun uygulanması anlamına gelmez.

Bu ihaleyi KİK değerlendirirken umarım bunu dikkate alır. Aksi takdirde kamu 6 milyon TL zarara uğrayacaktır.

İşin diğer bir kısmı Sayın Bakan Murat Kurum "Çivi dahi çakılmayacak" diyordu. Diyor ama aslı öyle değil. Millet Bahçesi kapsamında ihalenin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Yeşilovalı 5 kişi adına Isparta İdare Mahkemesi'ne açılan davanın avukatlarından Münip Ermiş, projenin toplamda 140 bin 496 metrekarelik iki alanı kapsadığını açıkladı.

Birinci alanın, Salda Gölü'nün güneydoğusundaki Kayadibi'nden başlayıp, Yeşilova ilçe merkezinden Yeşilova Belediyesi'ne ait halk plajını da içine alarak orman kampına kadar uzadığını belirtti. Ermiş, ikinci kısmın ise kamuoyunun 'Saldivler' ya da 'Maldivler' diye adlandırdığı Salda köyü sınırındaki beyaz kumsal ve turkuaz rengin en yüksek olduğu bölgeden Doğanbaba köyüne kadar olduğunu söyledi. Münip Ermiş, ihaleye çıkarılan uygulama projelerine göre iki kısımda toplam 4 bin 413 metrekarenin üzerinde yapı bulunduğunu aktardı.

Aslında Bakan doğru söylemiş bir çivi değil binlerce çivi çakılacak Salda Gölü'ne…

Sayın Bakan, yüz binlerce insan imza topladı. Milyonlarca yılda oluşan bu doğa harikasını yok etmeyin.

Burada yapılacak yapılaşmaya izin vermeyin.

Bu kararınızdan lütfen dönün.

 

Yazarın Diğer Yazıları