Salı Pazarı Borsası'nda son durum

Hüseyin Movit'le sıkça paslaşırız. En ilginci Salı akşamları olur. Sizler de öğrendiniz artık eski muhitim ile yeni bölgemde aynı adı taşıyan sebze-meyve pazarları var.

Buna "Salı Borsası" ismini koyduk. Bir iki sebze meyve dışında fiyatlar birbirine yakın.

Erdoğan'ın yakıştırmasıyla "mutluluk kuyrukları"nda ise işler kesatlaşmaya başladı. Çeşitlerdeki azalma, saklanamaz hâlde. Örneğin patlıcanı çoktan unuttuk. Soğan kaybolmuştu, Sisi'nin yamuk yumukları yetişti. Bunların Mısır'dan geldiğini BİM'dekilerden anladık. 2 kiloluk filenin üstünde "Menşei Mısır" yazılı. Sırf patates ithalatına ödenen para 200 milyon dolar. Kırmızı mercimeklerde önce Kanada, şimdi Kazakistan yazısı mevcut.

Düşüş

Erzincan'ın Koçbaşı adlı nohudunun yerini Türk Cumhuriyetindekiler aldı. Yeri geldi yeni açıklanan bir istatistikten bahsedeceğim; "Sebze-meyvedeki satın alma gücü bir yılda yüzde 3,3 geriledi." Bu da "Mutluluk düşüşü" olsa gerek.

Durumu daha iyi anlatmak için Salı pazarlarındaki son değerlere göz atalım. Tabii lira üzerinden:

*Pazı 3,00, *Elma 4,50, *Domates 5,00, *Patates 6,00, *Mandalina 6,00, *Soğan 7,00, *Kabak 8,00, *Pırasa 8,00, *Karnabahar 8,00, *Kereviz 10,00, *Muzun yerlisi 9,00 ithali 13,50, *Patlıcan 16,00, *Çalı fasulyesi 32,00...

Özetleyelim

Durumumuzu bir kıssa ile anlatayım:

"Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın turne yaptığı yıllar. Duraklardan biri Bayburt. Belediye hoparlörlerinden duyurular yapıldıktan sonra konser salonu tıklım tıklım.

Mozart, Beethoven vb. derken konser tamamlanıyor. Devir radyo dönemi. Muhabir dışarı çıkanlarla konuşuyor. Şehrin iş adamlarından birine izlenimini soruyor. Verilen cevap kısa ve kıssalık; 'Bayburt, Bayburt olalı böyle zulüm görmedi'."

Dün sabah FOX TV'de Çalar Saat'i izlerken İsmail Küçükkaya'nın söylediklerine bayıldım; "Yerel seçimlerde ne konuşulur? Tabii ki vatandaşın zorlukları ve geçim derdi, çiftçinin içine düştüğü açmaz."

Ya olmasalar?

Samimiyetimle söylüyorum iyi ki FOX, Halk TV var. Benim antenimin verdikleri arasına yakın zamanda KRT de katıldı. Geri kalanların tamamı "sahibinin sesi" durumunda .

Millet İttifakı'nın Denizli mitinginde CNN'e baktım. Koç Grubu'nun "Bizden Haberler"inin patenti bunlara geçmişti. Düşünün Meral Akşener'in vesikalık fotoğrafı dahi gösterilmedi. Erdoğan'ı, damat beyi bir kenara bırakın, en küçük beldenin Ak Parti adayı konuşunca tüm yandaşlar koro oluşturuyorlar.

Şimdi de Yavaş

Boşlukları ise doğru olmayan demagojilerle kapatıyorlar. Yahu kim ezanı ıslıklayabilir? "Kendin pişir, kendin ye" üretmeleri. Yani nefret söylemleri. Şimdi de Mansur Yavaş'a saldırılar eklendi. 2015'ten kalma davaların amacı çok net.

Bir istisna

Yüklenenler arasından ayırdığım isim Okan Müderrisoğlu oldu. "Yavaş, bagajı olan biriyse, bunu deklare etmek zorundaydı. Kamuoyunu ikna etmesi şart. Ben ön yargılı değil. Ancak herkesi inandırmak mecburiyetinde." Müderrisoğlu'nun söylediklerine imzamı atarım. Mansur Yavaş'ın bir üçkağıtçı ile ne işi olabilir?

CNNTÜRK'deki programda Prof. Dr. Mithat Baydur'un sözleri de ilgi çekti. Ak Parti adayı olan ve hâlen Pozantı Belediye Başkanlığı görevini sürdüren zatı muhteremi sordu. Onun FETÖ'cülükten mahkûm olduğunu hatırlattı. İkinci örneği veremedi. Moderatör Ercan Gürses usta bir manevrayla bunu engelledi.

***

Karamollaoğlu coştu gidiyor

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, bu defa Halk TV'deydi. İktidara yüklenmenin dozunu artırdı. Gidişatın diktatörlükle sonuçlanacağını ifade etti. "Adalet mekanizması rafa kalkmış vaziyette deyip örnekler verdi: Geçenlerde bir hâkim, yetkili makamların aleyhine karar verdi. Peşinden gitti!"

SP Başkanı'na göre Türkiye, FETÖ döneminin değişik türünü yaşamakta. Erdoğan'ın "Trenden inenler" dediklerinin tamamının partisinde buluştuğunu belirtti.

Karamollaoğlu, konuşacak ekran bulduğu an en büyük muhalefeti yapıyor. 31 Mart'tan oldukça ümitli "Bu defa tamam" diyor. "Ekonomiyi bitirdiler" gibi slogan lafları da sıkça tekrarlıyor.

...

GÜNÜN SÖZÜ

TZU HSİA DİYOR Kİ...

Büyük ve üstün insan üç değişiklik gösterir. Uzaktan bakınca ciddi, yaklaşınca yumuşak görünür. Konuştuğu zamansa sözleri ikna edicidir.

 

Yazarın Diğer Yazıları