Salih Müslim'den ABD itirafı

Salih Müslim'den ABD itirafı
PYD lideri “ABD ile anlaşmamız var” derken Suriyeli bir Kürt yetkili, kurdukları yapının anayasasının hazır olduğunu ve Kamışlı’yı başkent yapacaklarını belirtti.

PYD Eş Başkanı Salih Müslim “YPG ve ABD arasında birlikte DAİŞ’e karşı mücadele etme anlaşması var. Bazı bölgelerde YPG çekilmek istese de ABD istemez” dedi. Müslim, Cerablus-Rakka koridorunun halen açık olduğunu IŞİD militanlarının hâlâ Türkiye’ye girip çıkabildiklerini iddia etti. Türkiye’nin sık sık tekrarladığı “YPG Fırat’ın doğusuna çekilsin” çağrısını değerlendiren Salih Müslim, ABD ile YPG’nin anlaşması olduğunu belirterek “Çekilmesine çekildi. Ancak onlar halen orada olanlara YPG diyor. YPG” liler zaten Fırat’ın batısındaki bölgeleri özgürleştirdikten sonra kendi üslerine döndü. YPG ve ABD arasında birlikte IŞİD’e karşı mücadele etme anlaşması var. Bu durumda bazı bölgelerde YPG çekilmek istese de ABD istemez. Halen Menbic başta olmak üzere bir çok yerde IŞİD’e karşı birlikte savaş devam ediyor. Demokratik Suriye Güçleri zaten uluslararası koalisyonla beraber çalışıyor. Bunlar,IŞİD’le mücadelede bundan sonra da beraber çalışmaya devam edecekler. Bu nedenle çekilme konusunda asıl kararı yerel meclisler veriyor.

Anayasa taslağı iddiası

İngiliz Reuters haber ajansına konuşan Suriyeli bir Kürt siyasi yetkili, ülkenin kuzeyinde kurduklarını belirttikleri sözde federal yapının taslak anayasasının hazır olduğunu ve Kamışlı’yı da başkent olarak düşündüklerini söyledi. Yetkili, kuzey Suriye’deki federal yapılanmanın anayasasının Ekim ayı başlarında hazır olacağını iddia etti. Türkiye’nin başlattığı Fırat Kalkanı harekâtı sonrasında Suriye’nin kuzeyindeki kantonları birleştirme hedefinden vazgeçmediklerini öne süren Kürtsiyasi, Menbic’in de federal yapının bir parçası olmasını öngördüklerini kaydetti. Türkiye, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin silahlı kolu YPG’nin Fırat Nehri’nin doğusunda kalması gerektiğini ifade ediyor ve Ağustos ayında IŞİD’den alınan Menbic’de de YPG unsurlarının kalmaması gerektiğini vurguluyor.