Salla da gitsin rakamları; Tü tü maşallah!

Salla da gitsin rakamları; Tü tü maşallah!

Dünya gazetesinden Alaattin Aktaş''a konuşan TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer, TÜİK''in enflasyon verilerini düşük gösterdiğine dair iddialar üzerine "Enflasyon hesabında ben 84 milyona karşı sorumluyum, bir yanlışa imza atarsam 84 milyonun hakkını yemiş olurum. Biliyorsunuz, milyonlarca çalışan bizim açıkladığımız enflasyona göre zam alıyor. Şimdi o insanların adeta geliriyle oynamak, hakkını yemek… Bunu yapmam, böyle bir sorumluluk altına girmem söz konusu olabilir mi?" dedi.

Haberi yayınlayan diken.com.tr, "Bağımsız sosyal bilimcilerin kurduğu ENAG''ın enflasyon hesabıyla TÜİK''inki arasında 46 puanlık fark var." notunu eklemeyi ihmal etmedi.

Yaşanan enflasyonun üç aşağı beş yukarı hangi seviyede olduğunu, herkes biliyor. Herkesin bildiği gerçeği saklamaya çalıştığı halde hâlâ doğru hesap yaptığını söylemek...

Böyle bir durum karşısında ne söylenebilir? "Tü tü tü maşallah, TÜİK Başkanı''na maşallah" denilebilir meselâ...

***

Aslında böyle bir şarkı da var...

Mustafa Taş söylüyor... YouTube''da 15.6 milyon görüntülemesi var... Nakaratı şöyle:

"Tü tü maşallah benim gülüm

Tü tü maşallah

O nasıl kaşlar o nasıl gözler

Tü tü maşallah..."

Fakat aynı sanatçının "Salla da gitsin Ankaralı" diye bir şarkısı da var. Onun nakaratı da şöyle:

"Salla da gitsin Ankaralı, yenisini bul sen kaşı karalı;

Güzeli de olsun çirkini dursun, Allah versin nasip olanı."

İki şarkının sözlerini birleştirecek olursak, "Salla da gitsin rakamları; Tü tü maşallah" da diyebiliriz.

***

AKP iktidarının bir zamanlar ekonomiyi teslim ettiği Ali Babacan, İktidarın sürekli düşman üretip, toplumu kutuplaştırmaya çalıştığının belirttikten sonra "Bu ülkede açlık, yoksulluk artıyor. Biraz da zaten bunların üzerini kapatmak için bu gündemleri ortaya çıkarıyorlar. Ocak ayı enflasyonunu TÜİK yüzde 40''ın üzerinde açıklamak zorunda kalacak. Gerçek enflasyon yüzde 80, yüzde 100. Siz gidin bunlarla mücadele edin. Enflasyon bir ülkenin ekonomisi, vatandaşları için tam bir beladır. Enflasyon hızla yükseliyor, hayat hızla pahalanıyor. Yapamıyorlar, beceremiyorlar ve hedef yanıltıyorlar." dedi.

TÜİK Başkanı ise "Bir hesaplamanın yanlış yapıldığını söylemek, ileri sürmek başka bir şey; hesaplamanın doğru yapılıp açıklanan oranın çarpıtıldığını söylemek başka bir şey. İlkini ileri sürebiliriz, eleştirilecek yönler bulabiliriz; muhtemelen vardır da. İkincisi ise çok iddialı bir yaklaşım... Bunu da iddia edebiliriz? Arada bir de düşünelim; ''TÜİK nasıl bir kurum ki hesapladığı doğru oranları hiç sızdırmadan yıllardır gizlemeyi başarıyor'' diye." şeklinde konuştu.

Aslında bu sözlerde örtülü bir itiraf var! "Enflasyon tespitinde esas aldığımız veriler yanlış olabilir Yoksa hesap yapıldıktan sonra rakamların değiştirilmesi söz konusu değil" başka ne demek?

***

Ülke sorunları karşısında "Salla da gitsin Ankaralı" üslubuyla yazı yazmamı yadırgayanlar olabilir. Peki ama "İmam Hatip okullarında Türkçe yasaklansın" diyen adamı Millî Eğitim Bakan yardımcısı atamak, siyasi parti yöneticisini Anayasa Mahkemesi üyesi seçmek, madenci tekmeleyen adamı altı bin Euro maaşla Almanya''ya ticari ataşe olarak göndermek, devlet ciddiyetiyle bağdaşıyor mu?

Veya "Oğlum ben her gün her Cuma bir tane ayet sallıyorum'' Bakara makara" diyen adamın, Prag büyükelçisi yapıldığı yerde devletin çivisi mi kalır ki ben de ciddi ciddi eleştiri yapayım?

Yazarın Diğer Yazıları