Bu balığın vücudu antifriz dolu. Aşırı soğuklarda bile hayatta kalabiliyor

Bu balığın vücudu antifriz dolu. Aşırı soğuklarda bile hayatta kalabiliyor
Vücudunda çok sayıda antifriz proteinleri barındıran salyangoz balığı Grönland açıklarındaki sıfırın altındaki sularda yaşamaktadır. Asıl adı Liparis gibbus olan bu balıkların nesli diğer balıklardan çok daha uzun süre hayatta kalacak.

Grönland açıklarındaki sıfırın altındaki sularda yaşayan Antifriz proteinleriyle dolu salyangoz balığı, Liparis gibbus, gösterişli biyolüminesansı ile dikkat çekerken daha sonrasında minik gövdesinde de rekor düzeyde antifriz proteinleri sakladığı bilim insanları tarafından fark edildi.

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi''nde araştırma görevlisi ve New York Şehir Üniversitesi Baruch Koleji''nde profesör olan David Gruber konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Arabanızdaki antifrizin radyatörünüzdeki suyun soğuk havalarda donmasını engellemesine benzer şekilde, bazı hayvanlar, buz kristallerinin oluşmasını önleyen antifriz proteinleri gibi, donmalarını önleyen harika sistemler geliştirdi" ifadelerini kullandı. 

Buz kristalleri, insanlar da dahil olmak üzere birçok hayvanın hücreleri üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olabilmektedir. Ancak bu türler vücutlarındaki antifriz sayesinde uzun yıllar boşunda sıfırın altındaki derecelerde hayatta kaldı.

İlgili Haberler