Sanat; ifadenin en güçlü ve saf hali

Neden barış içinde yaşamak bu kadar zor? "İnsan" olmak bunu gerektirmez mi zaten? Öteki diye bir şey yok. Bizden farklı olanla birlikte yaşamayı, birlikte üretebilmeyi başarabildiğimiz anda başlıyor hayat. Farklı olanı yargılamak ve onu kendimize benzetmeye çalışmak yerine farklılıklardan beslenmenin en büyük toplumsal zenginlik olduğunu anlamak gerekiyor.

Size 41 sanatçının aynı yerden, farklı açılarla dünyaya baktığı bir etkinlikten bahsedeceğim. Ülkesini terk etmek zorunda kalmış 41 müzisyen... Bu sene ilk defa Habitat Derneği'nin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile hayata geçirdiği İmece Programı kapsamında, mülteci ve Türk gençleri müziğin evrensel dilinde buluşturarak "Start Up Band" yarışması organize edildi. Hayatlarını sil baştan yaşamaya zorunlu bırakılanların hikâyeleri vardı her bir eserde... Ne kadar da zor değil mi onlar için hâlâ umuda şarkı söylemek? Savaşta en ufak rolü olmayanlar, "barış" için başrol oynadılar. Strateji ve siyaset üstü bu organizasyon, bir kere daha notaların ve melodinin gücüne bizi inandırdı. Evet, bu bir yarışmaydı ama bence kazanan yine sanat oldu...

***

Bugün başlayacak Palto Film Günleri 11 yaşında... Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde her yıl sinemaseverlerle buluşan film günleri, bu yıl açılışı Fikret Reyhan'ın yönetmenliğini yaptığı Sarı Sıcak'la yapacak. Bu yıl festivalin içeriği Yusuf Atılgan'ın Aylak Adam kitabındaki "Sinemadan Çıkmış İnsan" tanımlaması üzerine kuruldu.

Diğer yandan, "Fantastik Filmler Festivali", bu yıl ilk kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. 3 gün sürecek festivalde, toplam 14 film, Beyoğlu Sineması'nda sizleri bekliyor. 22-24 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek festival programına bir göz gezdirin, alternatif olabilir. Söyleşilerin yanı sıra benim en ilgimi çeken, cuma ve cumartesi geceleri fantastik ve korku türünü sevenlerin gözdesi olan gece seansları...

***

Bu aralar dinlemekten kendimi alıkoyamadığım bir albüm var elimde... Nâzım Hikmet, Can Yücel, Cemal Süreya, Ece Ayhan, Behçet Aysan, Ahmed Arif, Attila İlhan gibi şairlerin, Fazıl Say tarafından bestelenen şiirleri "Güz Şarkıları" adlı albümde ruhumuzu doyuruyor. Kendi albümleri içinde, ilk kez piyano partisini kendi çalmayan Fazıl Say; şarkıları piyanoda yorumuyla beğeni toplayan Ece Dağıstan'a ve eşsiz ses tonu ve etkileyici yorumu ile Güvenç Dağüstün'e emanet ediyor. Her biri farklı stilde ve farklı konularda olan 8 şarkılık bu albümü arşivinizde bulundurun derim.

Yazarın Diğer Yazıları