Sanat tarihinin en ünlü eserlerinden Çığlık tablosundaki gizem çözüldü

Sanat tarihinin en ünlü eserlerinden Çığlık tablosundaki gizem çözüldü
Dünyaca ünlü Çığlık tablosundaki gizemli yazıyı yazan kişinin kim olduğu ortaya çıktı. Kızılötesi taramalar, yazıyı yazanın, ressam Edvard Munch'un kendisi olduğunu gösterdi.

Dünyanın en çok tanınan resimlerinden biri olan "çığlık" tablosunun sol üst köşesinde kurşun kalemle "Sadece bir deli tarafından çizilebilir" yazılıydı.

Bu yazı sanat dünyasında çok sayıda varsayımı gündeme getirmişti.

Sanat eleştirmenleri uzun süredir yazıyı öfkeli birilerinin mi, yoksa hayatı boyunca psikolojik sorunlar yaşayan Munch''un kendisinin mi yazdığını sorguluyordu.

Norveç Ulusal Müzesi''nin yaptığı testler, yazıyı yazanın Munch''un kendisi olduğunu belirledi.

Eser ilk görüldüğünde yoğun eleştiriler almış ve Munch''un akıl sağlığı konusunda tartışmalara yol açmıştı. Günlüklerine göre Munch bu tartışmalara çok üzülmüştü. Ressamın, tablodaki cümleyi bu tepkilerin ardından yazdığına inanılıyor.

ÇIĞLIK TABLOSUNUN HİKAYESİ

Edvard Munch''un günlüğüne göre tabloyu Nice''den etkilenerek yapmıştır. Ressam günlüğünde anlattığına göre iki arkadaşıyla yürümektedir, bu sırada ise güneş batmaktadır ve kan kırmızısı rengindedir. Ressam kendini yorgun hissetmiş ve trabzanlara yaslanmıştır. İki arkadaşı ise yürümeye devam etmiştir. Ressam bu sırada doğanın çığlığını hissettiğini günlüğünde dile getirir. Ressam bu resmi yaparken hastadır ve bu yorgunluğunun oradan geldiği düşünülür. Amerikan sanat tarihçisi Robert Rosenblum''a göre bu resimdeki insan figürünün yüzü Paris''teki Musée de l''Homme''da bulunan Peru''dan gelmiş olan mumyanın yüzünden etkilenerek yapılmıştır.

RESSAM EDVARD MUNCH KİMDİR?

Edvard Munch (1863-1944) özellikle Çığlık isimli tablosuyla tanınmış Norveçli ekspresyonist ressamdır.

Ruhsal ve duygusal konuları işlediği resimleriyle tanınmıştır. Alman dışavurumculuk akımının gelişmesine önemli katkıları oldu. Başlangıçta resimlerinde egemen olan içe dönük ve karamsar havanın yerini, yaşamının son yıllarına doğru yaşama sevinci almıştır.

Hayatın Frizleri adlı serinin bir parçası olan Çığlık (1893; ilk adı ile Umutsuzluk), tablosunda Munch hayat, aşk, korku, ölüm ve melankoli gibi öğeleri işledi. Diğer pek çok eserinde olduğu gibi bunun da birçok versiyonunu yaptı. 1994 ve 2004 Yıllarında iki versiyon çalındı, her ikisi de tekrar bulunmuştur.

2012 yılının Mayıs ayında Çığlık tablosu 119.9 milyon dolara satılarak, açık arttırma yoluyla satılan en pahalı sanat eseri olarak tarihe geçti.