Sanayici, kuyumcu ve simsarın eline düştü

Sanayici, kuyumcu ve simsarın eline düştü
Organize Sanayi Bölgeleri Derneği Başkanı, kurlardaki yükseliş ve bazı sektörlerdeki sıkıntılar yüzünden zorda kalan sanayicinin simsar ve kuyumcuların eline düştüğünü söyledi.

Geçen hafta toplanan Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) genel kurulunda yeniden başkanlığa seçilen Vahit Yıldırım, OSB'lerin mevcut yapısı ve Üretim Reformu Paketi'ne ilişkin önemli uyarılarda bulundu. OSB'lerde zor durumdaki şirketleri yarı fiyatına satın alıp, onları eski sahiplerine iki katı bedelle kiralayan tefeci olarak nitelendirilecek firmaların olduğunu belirten Vahit Yıldırım, bunların içinde halen FETÖ soruşturmasında TMSF'ye devredilmiş şirketlerin de olduğunu kaydetti. Dünya'nın haberine göre; Gebze OSB'de faaliyet gösteren 43 yabancı firma arasında düzenledikleri araştırmada, en büyük sıkıntı olarak 'nitelikli eleman ihtiyacının'  ortaya çıktığını anlatan Vahit Yıldırım, devletin OSB'lerdeki teknik okullar için verdiği öğrenci başına 6 bin liralık destekle kalifiye eleman yetiştirilemediğini, bunun 12 bin lira olması gerektiğini bildirdi.

TBMM'ye bugünlerde gönderilmesi beklenen Üretim Reformu Paketi ve istihdam kampanyaları hakkında gazetecilerle sohbet eden Vahit Yıldırım, Gebze OSB özelinde İŞKUR'a 5 bin 500 talep gittiğini söyledi. İŞKUR'dan 3 bin kişinin gönderildiğini ve bunlardan da sadece bin 270 tanesinin işe alındığını belirten Vahit Yıldırım, sanayicinin aradığı nitelikte eleman bulamadığını kaydetti.

Henüz TBMM'ye gönderilmeyen ancak taslak metni duyurulan Üretim Reformu Paketi'nde düzeltilmesi gereken konular olduğunu belirten Yıldırım, bakana seçilmiş yönetimi görevden alma yetkisi veren maddeyi de eleştirdi.

Son dönemlerde OSB'lerde zor duruma düşen sanayicilerin bu durumundan yararlanarak tesislerini yarı fiyatına satın alan fırsatçıların olduğuna dikkati çeken Vahit Yıldırım, bunlar içerisinde, son dönemde yönetimleri TMSF bünyesine geçen şirketler de bulunduğunu öne sürdü. Büyük kuyumcuların da bu kişiler arasında bulunduğunu dile getiren Vahit Yıldırım, "İnsanların ellerinden aldıkları tesisleri yine sahiplerine rayiç bedelin iki katına kiraya veriyorlar. Zor durumdaki sanayiciler de mecburen bunu kabul etmek zorunda kalıyor. Boydaklar'ın da böyle 3-5 parseli var" dedi.

Vahit Yıldırım, bu gibi işlemlerin önüne geçebilmek için söz konusu şirketlerin OSB yönetimlerine rayiç bedelin yüzde 10 eksiğiyle verilebileceğini, aksi takdirde yakın zamanda OSB yönetimlerine tefecilerin girebileceğini kaydetti.