Şanghay demokraside ve ekonomide kayıp demektir

Batı Türkiye'ye her zaman ihtiyatlı yanaşmıştır. Bunun temel nedeni batının insan hakları ve demokratik özgürlükleri her şeyden önce tutması ve Türkiye'nin bu alandaki zaaflarıdır. AB'nin Türkiye'yi 50 yıldır bizi oyalaması da bu yüzdendir.
ABD 'nin uluslararası stratejistleri ünlüdür. Ancak bu güne kadar bütün projeleri başarısız olmuştur. Bu stratejilerden en son Arap baharı , ılımlı islam stratejisi , Ortadoğuda Rusyayı ve İranı söz sahibi yapmış , Bütün dünyayı tehdit eden ve rahatsız eden DAİŞ gibi bir bela ortaya çıkarmıştır.
ABD' nin Ortadoğuda İsraille birlikte hareket edecek bir Kürt devleti kurma planının ise şimdi 2019 da bizzat Kürtlere zarar verebileceği bir çıkmaz içindedir.
Türkiye S 400' ler sorununu inşallah çözer. Aksi halde tarafsız kalmak çözüm olabilir. Batıya alternatif olarak Şanghay İşbirliği Örgütü'ne yönelirsek , hem demokraside hem de ekonomide kaybederiz.
Şanghay bölgesel bir işbirliği örgütü ' 1996'da Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan tarafından "Şanghay Beşlisi" adıyla kuruldu. 2001'de Özbekistan'ın da katılmasının ardından adını Şanghay İşbirliği Örgütü olarak değiştirdi. Türkiye, kendi isteği üzerine Şangay İşbirliği Örgütü'yle diyalog ortağı
Şanghay işbirliği örgütü Demokrasi için risktir. Zira Fredoom House siyasi haklar ve sivil özgürlükler endeksine göre Şanghay'a üye 6 üye ülke içinde yalnızca Kırgızistan kısmen özgür ülkedir. Diğer beşi özgür olamayan ülkedir ve bu beş ülkede siyasi haklar dünyada en kötü durumda olan haklardır.
(aşağıdaki tablo )
Kaynak :Democracy in Retreat Freedom In The World 2019
Şanghay'a girersek ekonomik olarak da kaybederiz.
2018 verilerine göre Türkiye, Şanghay ülkelerine 8 484 Milyon dolarlık ihracat yaptı. Buna karşılık bu ülkelerden toplam 45 222 milyon dolarlık ithalat yaptı. Bu ülkelere karşı 2018 yılı toplam dış ticaret açığımız 36 738 milyon dolardır. (Aşağıdaki tablo )
TÜRKİYE'NİN 2018 YILINDA ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ İLE DIŞ TİCARETİ (MİLYON DOLAR)
Şanghay ülkeleri ile olan dış ticaretimiz adeta bir sömürü tablosu oluşturuyor.
2018 yılı Şanghay İşbirliği örgütü ile dış ticaretimizin yeri ;
· 6 ülkeye olan ihracatımızın Toplam ihracatımız içindeki payı yüzde 5'tir.
· Bu ülkelere verdiğimiz dış ticaret açığımızın Toplam dış ticaret açığımız içindeki payı yüzde 66.8'dir.
· 2018 Türkiye toplam ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 75.3 olmasına rağmen , Şanghay ülkeleri için bu oran yüzde 18.8'dir.
- Ekonomi yeni bir krizin eşiğinde28 Şubat 2021 Pazar 00:00
- Ekonomide reform olur mu?26 Şubat 2021 Cuma 00:00
- İkame para-Dolarizasyon25 Şubat 2021 Perşembe 00:00
- Rezerv tartışmasında gerçek nedir?24 Şubat 2021 Çarşamba 00:00
- Yoksullaştıran büyüme23 Şubat 2021 Salı 00:00
- Gençlerimizin morali bozuk21 Şubat 2021 Pazar 00:00
- Kamu-özel iş birliğinde garabet19 Şubat 2021 Cuma 00:00
- Altın yumurtlayan tavuğu da kesiyoruz18 Şubat 2021 Perşembe 00:00
- Dolar, daha nereye kadar?17 Şubat 2021 Çarşamba 00:00
- Her vatandaşın cari açık yükü 7,4 bin dolardır16 Şubat 2021 Salı 00:00
- 2021 zor yıl olacak14 Şubat 2021 Pazar 00:00