'Saray enflasyonu'

Onu çıkarıp, bunu ekliyorlar. Yetmiyor bu işi yapanlar atılıp, yerlerine yenileri monte ediliyor. Hatta, enflasyonda baz alınacak metaları da değiştirip duruyorlar. Karşınıza öyle bir enflasyon rakamı konuyor ki, yüzde 26.5'ten tek rakama iniyor. Gerçek bu mu? Size vatandaş gözüyle üç örnek vermek istiyorum.

Tespitlerin 9 bin şubeli A 101 ve ondan biraz daha az mağazalı BİM'den. İki "yandaş" satış yerinden gözlemlediklerim en fazla yirmi günlük.

Tek tek

Bulgur, kendi çapında bir şampiyon. Sadece bir haftalık sürede, kiloluk paketler 3.25'ten 3.45'e çıktı. Dün baktım 3.95 liraydı.

Süt, fren tutmayanlardan. Bir litrelik kutusu 3.65 oldu. Bu da mağaza damgalılar. Marka arıyorsanız 6.5 liraya da var.

Taze kaşar peynirin trafiği daha da enteresan. 15 gün önce kilosu 19.95'ti. 22.45'e çıktı. Üç gün önce de 29.95 oldu.

Herkes öğrendi, A 101 ve BİM genelde zamları birlikte planlıyorlar. Yağlar öyle, ballar öyle...

Bakliyatlarda da aynı manzara...

Tavan hedef

Zam furyasının tamamını yazsam, bu köşeye sığdıramam. En büyük zıplama kağıt ürünlerinde. 32 ruloluk tuvalet kâğıdındaki etiketler için 69 lira yazanlar mevcut.

Adı sanı duyulmamışlar 53.90. Selpak'lar rakipsiz. 100 lira olduğu gün mutlaka sizlerle paylaşırım. 12'lik kağıt havlu ise 24.90. Bunlar da Migros'tan.

Acıtanlar

Et ve tavukta tam anlamıyla fren patladı. Bu ürünlerde en büyük farkı BİM'de görmekteyiz. 20 liranın altında parça çeşidi kalmadı. Göğüs dediklerimiz -bonfile- 23.95. Daha yakın zamana kadar bagetin en indirimlisi 9.95'ti. Bugün indirimlisi 16.95. Normal etiketlerdeki 25.95'e de gözlerimiz alıştı.

Bu enflasyona yakışan türkü; "Yine de şahlanıyor aman enflasyonun kır atı."

Yersen

Bulaşık ve çamaşır deterjanları ilk üçe girenlerden. Burada taktik, bazen gramajı düşürmek. Tıpkı sıvı yağlarda olduğu gibi. Asırlardır boya sanayisinde kullanılan kolza şimdilerde ayçiçeği yağıyla harmanlanıyor. Bu kez numara "omega" kamuflajı.

Vatandaşın durumu

Bu ortamda emekli ve asgari ücretliye yapılacak zammın da vakti yaklaştı. 2020'nin ilk altı ayı için yüzde 5.5 verilir mi? İktidarın kendisi için biçtiği rakam yüzde 26.5. Erdoğan başta tüm üst kademeye uygulanan bu.

Tarihten örnek

Sıra gelir düzeyi düşük olanlara gelince; size bir öykü. Osmanlı döneminde "Sanki Yedim Camii"yi yaptıran şahsı hatırlıyoruz. "Kavanozları yalatıp" ibadethane yaptırıyordu. Ya da ekmekleri sürdürüyordu.

Ufuktaki

Maliye Bakanı ve onun kadar olmasa da Ticaret Vekili'nin söylediklerine baktıkça arafta kalacaklarından eminim. Uzayan burunlarını çaktırmadan mı küçültüyorlar işte bunu bilemiyorum.

Yahu bu milletin ayküsü bu kadar mı düşük? Bunlara cevabı mekanı cennet Demirel'in sözleriyle vereceğim; "Öyle bir tokat atın ki Çinimaçin'den duyulsun."

Patlama

Karadenizli olduğu kıyafet ve şivesinden anlaşılan yaşlı kadının Cuma günü BİM'deki bağırtısına birebir şahit oldum, "Tayyip, hayatım boyunca sana oy verdim. Bundan sonra asla! İlk denememi İmamoğlu ile yaptım. Bundan sonra da öyle davranacağım."

Gelecek de gelecek

Bu reklam sözünü herhalde hatırladınız; "Gelecek Partisi"nin kuruluş dilekçesi nihayet verildi. Böylece 76. partimiz de doğdu. Ahmet Davutoğlu'nun Ak Parti'den koparacağı milletvekili sayısının tartışması da yürürlüğe girdi.

CNNTURK'te en iyi eleştiriyi Metin Özkan yaptı:

* Suriye meselesini başımıza musallat eden kimdi?

* Süleyman Şah Türbesi'ni tapulu topraklarımızdan kaçıran kimdi?

Hatırlatma

Metin'in söylemeyi unuttuğunu da ben hatırlatayım; "Rus savaş uçağının düşürülmesi emrini ben verdim" diyen kimdi?

Bu arada tartışmalara çıkarılan eski CHP milletvekillerini kim öneriyor? Merak ediyorum. CHP'nin 24. Dönem Manisa Milletvekili Hasan Ören bunlardan biri. İki iktidar yanlısıyla tam uyum sağladı. Bu tipler neyin peşinde? Kılıçdaroğlu, öncelikle bunlara zapturapta almalı.

***

Şaheserler

TRT Müzik'te yayınlanan gerçekten mükemmel bir yapım. TSM denince aklıma gelen en önemli yayın. Fiii zamanında Vedat Kaptan Yurdakul'un şefliğindeki bu programın arkası gelmedi. Stoktaki bölümler tekrarlanıp duruyor. Benim önerim Yurdakul'u biraz sıkıştırıp, yenilerinin çektirilmesi.

GÜNÜN SÖZÜ:

Lider olabilmemiz için, önce hizmetçi olmamız gerekir. Dostoyevski

 

Yazarın Diğer Yazıları