Avrasya Araştırma'dan son anket: Muhalefet önde gidiyor

Avrasya Araştırma'dan son anket: Muhalefet önde gidiyor
Avrasya Araştırma Merkezi'nin son yaptığı ankete göre, "Bugün Milletvekilliği seçimi olsa çevrenizde en çok hangisi oy alır?" sorusuna yüzde 64,3 muhalefetteki partileri seçerken yüzde 62,1 erken seçimden yana.

Avrasya Araştırma Merkezi, 2022 Ocak ayı genel siyaset anketinin sonuçlarını yayınladı.

26 ilde 2460 kişiyle gerçekleştirilen araştırmada, geçen sene yıl sonunda işçi ve emekli maaşlarına yapılan zammın ardından ekonomik alım gücünün ne ölçüde değiştiği soruldu.

Katılımcıların yüzde 82,3''ü alım gücünün düştüğünü söylerken yüzde 14,7 alım gücünün değişmediği kanaatinde. Yüzde 3,0 ise alım gücünün arttığı görüşünde.

Katılımcıların yüzde 73,2''si hükümetin ekonomi politikalarını başarısız bulurken yüzde 14,7 kısmen başarılı buluyor. Yüzde 12,1 ise hükümetin ekonomi politikalarını destekliyor.

Hükümetin genel politikalarına ilişkin ise yüzde 68,8 memnun değilken yüzde 20''si memnun, yüzde 11,2 de kısmen memnun.

MUHALEFETE GÜVEN ARTIYOR MU?

Araştırmada muhalefeti ne derece başarılı buluyorsunuz sorusuna ise yüzde 39.0''un yanıtı başarılı buluyorum oldu. Yüzde 42,9 başarısız bulurken yüzde 18,1 ise kısmen başarılı buluyor.

Tüm seçmenlere sorulan "Bugün Milletvekilliği seçimi olsa sizin aile / arkadaş /iş ve mahalle çevrenizde en çok hangisi oy alır?" sorusuna yüzde 64,3 muhalefetteki partileri seçerken yüzde 31,2 iktidardaki partileri tercih etti. Yüzde 4,5 ise kararsız.

"Bugün Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa sizin aile / arkadaş /iş ve mahalle çevrenizde en çok hangisi oy alır?" sorusuna ise yine yüzde 48,2 ile muhalefet partileri önde giderken yüzde 39,1 ile iktidar partileri ikinci sırada yer aldı. Yüzde 12,7 ise kararsız.

Araştırmaya göre, yüzde 72,3 son milletvekilliği seçimlerine göre Cumhur İttifakı''nın oyunun azaldığını düşünürken, yüzde 2,5 arttığını, yüzde 25,2 ise değişmediğini düşünüyor.

Yüzde 71 son seçimlere göre muhalefetin oyunun arttığını düşünürken yüzde 1,1 azaldığı, yüzde 27,9 değişmediği görüşünde.

VATANDAŞ ERKEN SEÇİM İSTİYOR

"Erken seçim yapılmasını destekler misiniz?" yüzde 62,1 evet yanıtını verirken, yüzde 20,5 hayır dedi. Yüzde 17,4''ün ise fikri yok.

Erken seçim olması durumunda yüzde 28,1 CHP''yi desteklerken yüzde 27,5 ile ikinci sırayı AKP aldı. Yüzde 11,2 ile İYİ Parti üçüncü sırada takip ederken arkasında yüzde 9 ile HDP bulunuyor. MHP yüzde 5,1 ile beşinci sırada yer alırken DEVA yüzde 3,1 ile altıncı sırada kendine yer buldu.

KILIÇDAROĞLU ERDOĞAN''A FARK ARTTI

"Yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısına muhalefetin ‘çatı adayı’ olarak Kemal Kılıçdaroğlu aday gösterilirse hangi adaya oy verirsiniz?" sorusuna karşılık yüzde 39,9 Kılıçdaroğlu''nu desteklerken yüzde 38,1 ile Recep Tayyip Erdoğan ikinci sırada yerini aldı.

Çatı aday olarak yüzde 43,3 İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu''nu isterken yüzde 37,1 Cumhurbaşkanı Erdoğan dedi. Yüzde 8,8 "Kararsızım ama büyük ihitimalle Ekrem İmamoğlu''na oy veririm" derken yüzde 5,1 "Kararsızım ama büyük ihitimalle Recep Tayyip Erdoğan''a oy veririm" dedi. Yüzde 5,7 oy kullanmıyor.

Çatı aday olarak yüzde 43 Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş derken yüzde 36,5 Cumhurbaşkanı Erdoğan''a oy vereceğini söyledi. Yüzde 12,5 "Kararsızım ama büyük ihitimalle Mansur Yavaş''a oy veririm" derken yüzde 3,2 ise "Kararsızım ama büyük ihitimalle Recep Tayyip Erdoğan''a oy veririm" dedi. Yüzde 4,8 ise oy kullanmıyor.

İlgili Haberler