Sarı kartlar yanlış uygulanıyor

Müsabakalarda hakemlerin otoriteleri disiplin kararları bakımında çok önemlidir. Bir maçta  hakem otoritesi kartlarla başlar. Futbolcuların da oyun kurallarını iyi bilmesi gerekir. Hakemin kararlarına sözle veya fiili hareketle itiraz etmenin cezası karttır. Hakemlerimizin masum itirazlar dışındaki davranışlarına sarı kart göstermemesi sezon boyunca devam etti. Bu nedenle ortaya hoş olmayan tablolar çıktı. Birçok maçta sert bir faul sonrası hakem sarı veya kırmızı kartını hemen çıkarmazsa futbolcular suçu gizlemek için toplu itirazlara başlıyor. Toplu itirazlar özellikle penaltı kararları sonrası çok oluyor. Bunları önlemek için kartlar çabuk ve enerjik bir şekilde uygulanmalı ve kural emri yerine getirilmelidir. Bunu yapmayan hakemlerde otorite zaafı meydana gelir. Kart için zaman sınırı yoktur. Maçın 1. dakikasında  da son saniyesinde de sarı ve kırmızı kart çıkar. Oyuncular sarıdan sonraki itirazlarda ikinci sarıyı göreceğini iyi bilmeliler. Hakemin elini kolunu tutmak sarı, itmenin cezası ise kırmızı karttır. Futbolcular bunu aklından çıkarmamalıdır. Bu uygulamaları yapmayan hakemlerin teknik kararları da tartışmaya yol açar. 

Fenerbahçe-Karabükspor
İlker Meral

Bir hakem için en rahat ve en kolay maçı rahat yönetti.  

Kasımpaşa-Çaykur Rizespor
Yunus Yıldırım 

Kusursuz bir maç yönetti.

Gençlerbirliği-Antalyaspor
Kutluhan Bilgiç

G.Birliğinin itmeden dolayı iptal edilen beraberlik golünü asistan hakem iyi yakaladı. Bilgiç genelde iyi bir yönetim çıkardı. Yalnız MHK, bu genç hakemleri sezon sonu ve önemsiz maçlarda değil de sezon başında görevlendirmeli ki o hakem kazanılsın.

Erciyes-Bursaspor 
Kamil Abitoğlu

Bursaspor’un maçın başında iptal edilen golünün niçin geçersiz sayıldığını anlayamadık. Nizami gol güme gitti. Bu gol belkide Elazığ’ın küme düşmesine neden oldu. 

Gaziantep-Eskişehirspor
Barış Şimşek

Gaziantepli Orhan’ın, Erman’a yaptığı hareket penaltı olmalıydı. Bu ihmal ligin dibini etkiledi.

Torku Konya-Kayserispor
Volkan Bayarslan

Kayserili Sefa’ya gösterilen direkt kırmızı doğruydu. Genelde iyi bir yönetim gösterdi.

Sivasspor-Akhisar
İlker Coşkun

Akhisarlı Kuate’nin dirsekten kırmızısı doğru da Cicinho’nun koluyla kestiği top da penaltıydı. Ayrıca Sivas kalecisi Nihat’ın, rakibini formasından çektiği pozisyon da kırmızı ve penaltı olmalıydı. Bu nedenle başta Trabzonspor’un hakkı yenmiş oldu. 

Elazığ-Beşiktaş
Tolga Özkalfa

Viranjes’in Almeida’yı arkadan itmesi net bir penaltıydı verilmedi. İbrahim Kaş’a kötü lisandan dolayı kırmızı çıktı ve karar doğru.

Trabzonspor-Galatasaray
Fırat Aydınus

Trabzonspor lehine verdiği penaltı kararı doğru ve başarılıydı.

Yazarın Diğer Yazıları