Sarı ve kırmızı kart

Hakemlikte teknik kararların yanı sıra disiplin kararları da bir o kadar önemlidir. Teknik kararlar, direkt vuruş, endirekt vuruş penaltıdır. Şahsi cezalar ise ihtar, sarı kart, kırmızı karttır. Bunlar futbolun vazgeçilmezleridir. Uluslararası oyun kurallarında olmamakla birlikte ikaz, futbolda kullanılmaktadır. Kartları erken kullanmamak faydalıdır ancak doğru kullanılırsa. İkaz ve sarı kartın hangi ortamda da önemli. Ancak hakemlik kurumu bu standardı bir türlü yakalayamadı. Son haftalarda verilmeyen sarı kartlar çoğunlukta. Bazen sarı kartlık bir ihlal ikazla geçiştiriliyor, bazen de hiç değerlendirilmiyor. VAR ancak direk kırmızı kartlarda müdahale edebiliyor. İkinci sarıdan kırmızıya dönüşen kartlarda kural gereği VAR müdahale edemiyor. Sonucunda kırmızı kartın doğruluğu veya yanlışlığı ikinci sarı kart dolayısı ile izaha muhtaç durumlar yaratıyor. Onun için maçın hakemi ikinci sarı kartlarda dönüşü olmayan ve VAR'ın müdahalesinin de mümkün olmadığı kararları çok iyi değerlendirmelidir. Son haftalarda verilen sarı kartlarla beraber verilmeyen sarı kartlar bazen de kırmızı kartlar (VAR'ın uyarısıyla atılan oyuncu) gündem oluşturuyor. IFAB, hakemlerin aldatma yapan oyunculara tereddütsüz kart göstermesini istiyor. Bunun için yardımcı hakemlerin, hatta 4. hakemin bu konuda hakemlere yardımcı olmaları, doğru karar için çok önemlidir.

Hatay-Fenerbahçe

Suat Arslanboğa

Karşılıklı iki penaltı beklentilerinde devam kararlar doğru. Caner'in Popov'un hareketine VAR'dan bakılmalıydı, penaltıyı çağrıştırıyordu. Serdar Aziz'in kart görmemesi şansıydı. Hakem için zor kategorisinde bir müsabakaydı, geçer not alır.

Çaykur Rize-Kasımpaşa

Serkan Tokat

Puanların paylaşıldığı müsabakada yönetimi iyiydi.

Galatasaray-Başakşehir

Arda Kardeşler

Başakşehir lehine penaltı VAR'dan izlenerek verildi. Onyekuru'nun pozisyonunda penaltı taktiri doğru diyelim ancak Donk'un Demba Ba'yı itmesi de penaltıydı, VAR da devreye girmedi. Marcao'nun topsuz alanda Crivelli'yi düşürmesi sarı kartlıktı, hakem atladıysa yardımcı müdahale etmeliydi.

Sivas-Erzurum

Fırat Aydınus

Puanların paylaşıldığı müsabakada iyi bir yönetim gösterdi. Maça yakışmayan 38 fauldü.

Fatih Karagümrük-Gaziantep FK

Ali Palabıyık

Fatih Karagümrük'ün rahat kazandığı müsabakada yönetimi iyiydi. Gaziantepli Mirallas'ın Bertolacci'ye hareketi kırmızı kart çağrıştırıyordu. VAR'dan bakılmalıydı.

Kayseri-Alanya

Atilla Karaoğlan

Kayseri kaptanı Sapunaru'ya ikinci sarı kart, dolayısıyla kırmızı kart hatalıydı.

Antalya-Beşiktaş

Alper Ulusoy

Müsabakada verilen ve verilmeyen kart değerlendirmelerinde hatalar vardı. Veysel'in ikinci sarı kartını hakem uzakta kaldığı için yanlış değerlendirdi. İkinci sarı kart doğru değildi. Antalyalı Hakan'ın yüzüne gelen darbeye devam ettirdi. Sarı kartlıktı.

Konya-Gençlerbirliği

Özgür Yankaya

Genel yönetimi iyiydi. Gençlerbirliği'nden Polomat'ın arka arkaya yaptığı hareketler sarı kartlıktı, değerlendirilmedi.

Göztepe-Y. Malatya

Turgut Doman

Verilmeyen sarı kartlar vardı. Ancak 90 dakikanın genelinde yönetimi geçer not alır.

Trabzon-Denizli

Tugay Kaan Numanoğlu

Ekuban'ın pozisyonu için 3 dakika sonra VAR'a gidildi. Topa ilk vuran Mustafa'ydı. VAR'dan izleyip devam kararı doğruydu. Son dakikalarda Diskerut'un itilmesi penaltıydı.

Yazarın Diğer Yazıları