Sarı yelekliler Fransa'yı seçime götürüyor!

Sarı yelekliler Fransa'yı seçime götürüyor!
Akaryakıt zammı nedeniyle başlayan sarı yelekliler eylemleri devam ediyor. Fransa basını Aralık ayından bu yana devam eden protestoları kontrol altına alabilmek için Macron'un Mayıs ayında ülkeyi referanduma götürmeye hazırlandığını yazdı.

Fransa’nın popüler haftalık haber dergilerinden Journal du Dimanche, Macron’un referanduma gitme hazırlığı içinde olduğunu yazdı. Hükümete yakın kaynaklara dayandırılan haberde oy pusulaları için siparişlerin verildiği ve Macron’un 26 Mayıs’ta düzenlenmesi planlanan Avrupa Parlamentosu seçimleriyle birlikte ülkeyi referanduma da götürmek istediği ifade ediliyor.

Ülkedeki akaryakıt zamlarını protesto ile başlayan ancak daha geniş yelpazede sosyal hak taleplerinin yanı sıra hükümetin politikalarına karşı tepkinin de dile getirildiği gösterilere dönüşen Sarı Yelekliler eylemleri, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’u çok sayıda politikasından geri adım atmaya zorlamıştı. Ancak polisin göstericileri dağıtmak için biber gazı, plastik mermi ve TOMA’lara başvurması, Macron’a olan desteğin hızla azalmasına yol açmıştı. Sarı Yelekliler hareketinin liderlerinden Jerome Rodrigues, geçen hafta düzenlenen gösterilerde plastik mermiyle vurulmuş ve bir gözünü kaybetmişti.

İMAJINI TOPLAMAK İÇİN REFERANDUM YAPACAK

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ülkenin sorunlarının geniş katılımlı bir platformda konuşulabilmesi için ‘Büyük Müzakere’ adını verdiği bir süreci başlatmış durumda. Journal du Dimanche dergisi, Cumhurbaşkanı Macron’un ‘Büyük Müzakere’ sürecini Mayıs ayında düzenlenecek bir referandumla noktalamayı amaçladığını yazıyor. Haberde Macron’un Fransa halkına talepleri dinleyen Cumhurbaşkanı imajı vermek istediğini yazıyor.

Fransız kamuoyu yoklama şirketi Ifop’a göre Macron’a olan destek Mayıs 2017’de yüzde 60’lar seviyesindeyken, Aralık 2018’de yüzde 23’e kadar geriledi. Journal du Dimanche, Mayıs ayı için planlanan referandumda birden fazla sorunun yer alabileceğini de ifade ediyor. ‘Parlamentodaki milletvekili sayısı azaltılmalı mı?’, ‘Milletvekillerinin görev süreleri kısaltılmalı mı?’ gibi soruların yanı sıra sosyoekonomik konularla ilgili soruların da referandumda yer bulabileceği belirtiliyor. Bu formatta bir referandum düzenlenirse bu Fransa tarihinde bir ilk olacak.