Sarıkamış Harekâtı nedir? Sarıkamış önemi nedir? Sarıkamış şehitleri anılıyor

Sarıkamış Harekâtı nedir? Sarıkamış önemi nedir? Sarıkamış şehitleri anılıyor
60 bin askerin donarak şehit olduğu Sarıkamış Harekatı’nın bugün yıldönümü.. 22 Aralık 1914’te başlayan harekâtın yıl dönümde Sarıkamış şehitleri anılıyor. Peki Sarıkamış’ta ne oldu? Sarıkamış Harekâtı nedir? Sarıkamış’ın önemi nedir?

Sarıkamış şehitleri anılıyor. Bugün 22 Aralık 2020 Sarıkamış Harekatı'nın 106. yılı. 1. Dünya Savaşı sırasında Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak için Osmanlı ordusunun başlattığı Sarıkamış Harekatı'nda şehit olan askerler anılıyor. İşte Sarıkamış Harekâtı’nın tarihi ve yaşananlar...

Bugün 22 Aralık 1914 Sarıkamış Harekatı'nın yıldönümü. Şehitlerimizin anıldığı 22 Aralık 1914'te Sarıkamış'ta ne oldu? Sarıkamış'ın önemi nedir? Sarıkamış tarihine dair merak edilenleri sizler için derledik.

22-aralik-1914-sarikamis-harekati-nda-neler-oldu-13815451-430-m.jpg

SARIKAMIŞ HAREKÂTI NEDİR? SARIKAMIŞ ÖNEMİ NEDİR?

Sarıkamış Harekâtı 22 Aralık 1914 - 6 Ocak 1915, I.Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ve Rus İmparatorluğu arasında Sarıkamış ve çevresinde gerçekleşen muharebeler olup askeri taktik hatalarıyla büyük bir başarısızlıkla sonuçlanan bir askeri girişimdir.

Allahuekber dağlarının yer yer 2-3 bin rakımlı geçitlerinde ısı sıfırın altında 30 dereceye kadar düşüyordu. Türk askerlerinin büyük bölümü ise çölden gelmişti ve üzerlerinde yazlık üniformalar vardı.

Sarıkamış’ta dondurucu soğuk altında askerlerimizin durumunu Kurmay Subay Şerif Bey “Sarıkamış” adlı kitabında şöyle anlatıyor:

“Yol kenarında karların içinde çömelmiş bir asker, bir yığın karı kollarıyla kucaklamış, titreyerek, feryat ederek dişleriyle kemiriyordu. Kaldırıp yola sevketmek istedim. Beni hiç görmedi. zavallı çıldırmıştı. Bu suretle şu lanetli buzullar içinde biz belki on bin kişiden fazla insanı bir günde karların altına bıraktık ve geçtik”.

Allahuekber dağları, 37 bin şehit verilerek aşıldı ve Sarıkamış kuşatıldı. Sarıkamış kuşatma harekatı aşırı soğuk ve açlık yüzünden, hedef ele geçirilemeden, 5 Ocak 1915’de sona erdi.