Saros Körfezi'nde bir hafta arayla ikinci orman yangını: Yangının çıktığı yerde bakın ne yapılacak

Saros Körfezi'nde bir hafta arayla ikinci orman yangını: Yangının çıktığı yerde bakın ne yapılacak
Saros körfezine kıyısı bulan Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere ve Adlıhan köyleri arasında henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Çıkan yangına müdahale ederken, yangının çıktığı alana oru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş.tarafından yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi doğal gaz limanı yapılması planlanıyordu.

Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere ve Adlıhan köyleri arasında henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Aynı bölgede bir hafta arayla 2 yangının çıkması dikkat çekerken, söz konusu alanda Boru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş.tarafından yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi doğal gaz limanı yapılması planlanıyordu.

Sazlıdere ve Adlıhan köyü arasında kalan ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Yangını kontrol altına alma ve söndürme çalışmalarına, 7 helikopter, 1 uçak, 21 arazöz ile itfaiye ekipleri ve çok sayıda personel katılıyor.

HALUK LEVENT ÇAĞRI YAPMIŞTI

Ünlü sanatçı ve AHBAP Başkanı Haluk Levent, Edirne’nin Keşan ilçesinde Boru Hatları ile Petrol Arama A.Ş. tarafından yapılması planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi ile ilgili açıklama yapmıştı. Levent, açıklamasında 'para babaları' olarak ifade ettiği doğayı yok etmek isteyenlerin yeniden Saros Körfezi’ne göz diktiğini söylerken; "Saros, Türkiye'nin ve dünyanın kendi kendini temizleyen en güzel denizidir. Burayı mahvetmeyelim” demişti.

İKİNCİ KEZ ÇED OLUMLU KARARI VERİLMİŞTİ

ÇED olumlu kararı verilen Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi'nin ÇED raporunda 17 kilometrelik boru hattı için 10 bine yakın ağaç kesileceğine yer verilmesi dikkat çekiyordu.

Başta Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönüllüleri Dayanışması olmak üzere bölge halkı da yaklaşık 2 yıldır projeye tepki gösteriyor.

Edirne İdare Mahkemesi, 10 farklı disiplinden bilim insanının bölgede keşif yapmasının ardından hazırladığı 113 sayfalık bilirkişi raporu ile projenin ÇED olumlu kararını iptal etmişti.

Bilirkişi raporunda, 14 ayrı hukuksuzluksuz tespit edildiği belirtilirken; Bakanlık, projeye 2'nci kez ÇED olumlu kararı vermişti. Saros Gönüllüleri Dayanışması'nın, projeye yeniden ÇED iptal davası açması bekleniyor.