Saroz Körfezi'nden sonra Erikli de kiralamaya açıldı!

Saroz Körfezi'nden sonra Erikli de kiralamaya açıldı!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Saroz Körfezi'nden sonra Erikli sahilini de kiralamaya açtı.

Saroz Körfezi’nde bulunan ve halkın ücretsiz olarak kullandığı Erikli Koyları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından parça parça kiralama yoluna gidilmişti. Geçen yıl mayıs ayında yapılan toplantıdan sonra Erikli kumsalları giriş ve çıkışlar paralı hale gelmişti.

TOPLAM 69 BİN METREKARELİK PLAJ KİRALANACAK 

Benzer bir karara imza atmaya hazırlanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu bu yılın şubat ayı başında Enez Gaziömerbey Mahallesi’nde bulunan ve toplamı 69 bin metrekare olan üç plajın kiralanması için toplantı yaptı.

Artıgerçek'in haberine göre, Enez Gaziömerbey Mahallesi’nde bulunan ve 2. derece doğal sit alanı olan koyların biri 41 bin 500 metrekare alana sahipken diğer ikisi 14 bin 500 ve 13 bin 258 metrekare alana sahip. Bakanlığın sitesinde toplantının gündemi “şezlong, şemsiye için kiralanması” olarak geçiyor.

DAHA ÖNCE ERİKLİ SAHİLLERİ KİRALANMIŞTI

Enez’deki kumsalların ne zaman kiraya verileceğine ilişkin bir bilgi bulunmuyor. Konuya ilişkin Artı Gerçek’e konuşan avukat Bülent Kaçar, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Edirne Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu Trakya'nın doğal varlıklarının kiralanması için elinden geleni ardına koymuyor. Önce Erikli kumsalları şimdi de Enez sahilleri” dedi.

“Nasıl çevreyi korumak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına karşı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinin hukuksuz karar ve işlemlerine karşı adli ve idari mücadele veriyorsak, kumsallarımızın kiralanmasına onay veren Edirne Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonuna karşı da harekete geçmeliyiz” diyen Kaçar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çevremizi korumakla, doğal varlıklarımızı korumakla görevli olduğunu bildiğimiz Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün bünyesinde çalışan bu komisyon 1 Şubat 2019 günü Enez sahilindeki yaklaşık 60 bin metrekare kumsalın şezlong ve şemsiye için kiralanmasını görüştü. Sonuç mu ne oldu? Muhtemelen aynen Erikli sahili kiralama taleplerinde olduğu gibi halkın kumsallarının özel işletmecilere kiralanması uygun bulunmuştur. Doğal varlık dediğiniz, 2. derece doğal sit dediğiniz alanlar ülkemizde her ne kadar devletin hüküm ve tasarrufunda olsa da bu alanlarda Kıyı Kanunu geçerli olsa da kiralanması uygun bulunuyor.”

“KIYILARDA ANAYASA MI GEÇERLİ, BÖLGE KOMİSYONU KİRLAMA KARARI MI?”

Kaçar, Anayasaya göre kıyıların ve denizlerin halka ait olduğunu ve özel mülkiyete konu edilemeyeceğini belirterek, “Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilmeli. Soruyorum: Enez sahillerinde Anayasanın 43.maddesi mi geçerli, bölge komisyonunun kiralama kararı mı?” dedi.

Kaçar, Enez Belediyesi’ni, Edirne İl Genel Meclisi’ni, bölge milletvekillerini, tüm siyasi partileri ve bölgedeki tüm kuruluşları, yurttaşlar adına göreve davet etti.