Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Savaş halinde tarımın önceliği!..

Bugün bu köşeye bir tarım ve düşünce adamını konuk edeceğim. Asıl mesleği Harita Mühendisliği olmasına rağmen topraktan kopmayıp tarım ile uğraşan Hakkı Hoca, Türk Milliyetçisi gözüyle savaş halinde tarımın önemine dikkat çekiyor.

"Ülkemizin gündemi 'güvenlik' ve 'ekonomi' öncelikli maddeler ve tartışmalar ile çok yoğun geçmekte.

Her konuda ağrıyan yaramıza günlük pansumanlarla meşgulüz.

Güvenlik konularından sorumlu resmî ve siyasi görevliler geç refleks gösterse de yavaş yavaş duruma vaziyet etmekte; Türk ordusu ise, 'NATO'suz', hatta 'NATO'ya' karşı tedbirli olarak, halen devam eden cephe çatışmaları dâhil olmak üzere resmen ilan edilmemiş fiili savaş durumuna geçmiş bulunmaktadır.

Ekonomimizin yaşadığı sert rüzgârların oluşturduğu dalgaların görülmeyen en saklı parametresi, her an çıkması muhtemel bir bölgesel sıcak savaşın ihtiyaç göstereceği 'maliyete' hazırlıklı olmak.

Yatırımların yavaşlatılması, birçoğunun askıya alınması, tasarruf öncelikli politikaların gündeme gelmesi ve son konuşmasında Sn. Erdoğan'ın vatandaşa 'kanaat' öncelikli yaşam tarzını tavsiye etmesi gelecek günlerin 'küçülen ve sıkılacak olan ekonomik' hayatın ilk işaretleri olarak gözüküyor.

Yoğun tüketime dayalı piyasa ekonomisinin son günlerini yaşıyoruz.

Kısacası önümüzde üstü örtülü bir savaş ekonomisi var.

Ekonomimize yönelik savaş ilan edildiği söylemleri de aslında tersten okunduğunda, sınırlarımızda halen var olan güvenlik tehditlerine ilave olarak bir de 'ekonomik' savaşın başladığını ilan etmektir.

Askerî, siyasi ve ekonomik cephelerin hepsinde birden 'ABD ve Batı' kaynaklı bir saldırı altında olduğumuz gerçeğini her geçen gün daha şiddetli hissedeceğiz.

İşte, tarım bu yüzden gelecek yıllarımızın güvenliği ve selameti için en stratejik kararların alınması gereken bir önceliğe ve öneme sahiptir.

Bir ülke, 'insan' ve 'canlı hayvan' varlığının yeterli olmasıyla birlikte güvenli gıda üretimi ve temini ile birlikte ancak koruyabilir ve çoğaltabilir.

Önümüzdeki günlerde, var olan ve gittikçe şiddetlenecek olan ülkemize yönelik tehdit ve fiili savaş durumu göz önüne alındığında, 'Tarım politikalarını' liberal piyasa ekonomisinin 'kâr-zarar', 'arz-talep' dengesine göre belirlemenin büyük bir felakete yol açacağını iktidar kısa zamanda görmeli ve acil tedbirlerini almalıdır.

'Tarım' acilen..."

Yazarın Diğer Yazıları