Savaş taşeronlarının iğrenç yüzü

"Bu kitabı; Türk Vatanının bölünmez bütünlüğü uğruna canını seve seve veren Aziz Şehitlerimiz ve bu Vatan için yiğitçe çarpışarak kan veren Kahraman Gazilerimize ithaf ediyoruz."

Anlatmaya bu sözlerle başlamış İkbal Vurucu ve Ömer Sarıca... "PKK üzerine araştırmalar. Küresel Terör ve Güvenliğimiz"... Günümüz koşullarına göre (!) epey kalın ancak satır satır dikkatle okunması gereken bir kitap. Alan çalışmalarını da içeren gerçek uzmanların çok değerli makaleleri de var. Terörün sosyolojik-psikolojik incelemesi yapılıyor. Medya-terör ilişkisi mercek altına yatırılıyor. Ortadoğu ve terörün büyük resmi çekiliyor. Terörün finansmanı hakkında da bugüne kadar hiçbir yerde bulamayacağınız bilgilere yer veriliyor. Önsözden bir kesit;

"İçinde bulunduğumuz ve  uzun vade de yaşamaya devam edeceğimiz terörizm insanlık tarihi kadar eski bir olgudur ve hedefe ulaşmada her yolu meşru saymaktadır. Dolayısıyla terörün amaç ve stratejisi zamanla teknolojik gelişim ve sosyo-ekonomik yapıya paralel olarak gelişmiş, tahrip ettiği toplumların dini-ırki-ekonomik ve sosyal yapısını ideolojisi doğrultusunda araç olarak kullanmış ve bu suretle kendisine finans kaynağı yaratmıştır. Sağladığı bu büyük miktardaki finans kaynakları ile dar bölge sınırlarını aşarak sınırlar ve kıtalar arası boyut kazanmış, küreselleşmiştir.

Bugün dünyamız; ekonomik-siyasal-askeri ve sosyal menfaatler etrafında birleşen ülkelerin oluşturduğu bloklar ve paktlara bölünmüştür. Bu oluşumlar ekonomik siyasal çıkar kavgalarını hızlandırmış, böl parçala yönet veya kendi çıkarlarına zarar veremeyecek azami limitler arasında tutmak ilkesinden hareket eden bazı blok veya ülkeler, farklı dini-ırki-etnik unsurları, sosyo-ekonomik az gelişmişliği terörizme malzeme olarak sağlamış ve var olan terör örgütlerine bu şekilde katkıda bulunarak amaçları doğrultusunda taşeronluk görevi yüklemişlerdir.

Bu kitap da, terörün savaş ve güvenliği nasıl dönüştürdüğünü, PKK terör örgütü üzerinden ele almaktadır. Psikolojik, sosyolojik, siyasal bilim açısından farklı boyutlarıyla analize tabi tutulan PKK, önümüzdeki dönemde içinde bulunulacak güvenlik ortamında  bizleri bekleyen koşullar, riskler, tehditler, imkan ve kabiliyetler konusunda bir projeksiyon sunmaktadır. Elinizdeki çalışma PKK, terör ve güvenlik alanında önemli bir boşluğu dolduracaktır."

***

Kitabın arka kapağından;

"Ünlü askeri stratejist Carl Von Clausewitz 'Savaş, politikanın başka araçlarla devamıdır' diyerek savaşla barışın ne kadar ince bir denge üzerinde olduğunu ifade etmiş, aynı zamanda hem savaşta hem de barış dönemlerindeki diplomasinin hedefinin düşmana veya rakibe kendi irademizi kabul ettirmek olduğunu ortaya koymuştur. Çünkü savaş aynı zamanda çarpışan iki iradenin kendi üstünlüğünü kabul ettirme mücadelesidir.

Günümüzde düşmana irademizi zorla kabul ettirmek için bilinen anlamda (karşılıklı orduların çarpışması) savaş yürütülmemektedir. Özellikle 2'nci Dünya Savaşı'ndan bu yana savaşın artan maliyetleri hiçbir ülkenin tek başına altından kalkamayacağı  boyutlara yükselmiştir. Bunun sonucu olarak, panzer tümenleri, topçu birlikleri, uçaklar, gemiler ve denizaltılar gibi enstrümanlar yerine daha farklı ve ucuz yöntemler savaşın yeni enstrümanları olmuştur. Savaşların dünya genelinde tezahürü artık terör olarak ortaya çıkmıştır. Bu haliyle terör, devletlerin dış politikalarının da neredeyse ana aracı olmuştur.

Hibrit Savaş kavramının yazarları arasında olan Frank Hoffman, 'savaş sadece muharebeden ibaret değildir, hesaba sosyo-kültürel, tekno-ekonomik ve jeopolitik  boyutlarda katılmalıdır' diyerek savaşın şiddet içermeyen önemli boyutlarını gözler önüne sermiştir. Hibrit savaşı oluşturan yöntemlerden biride terör olmuştur."

Bu çok değerli çalışmayı sonuna kadar okuduğunuzda ülkemizde oynanan kahpe terör tezgahlarına daha farklı bir gözle bakacaksınız!.. Emeği geçen, destek veren herkese teşekkürler... Elinize,yüreğinize sağlık!..

 

 

Yazarın Diğer Yazıları